"A háztartásokban használt PB-gázpalackok összességében még mindig sokmilliárdos piacot jelentenek Magyarországon. A szabályosan, töltőüzemben töltött PB-gázpalackok ára ma 4000-4400 forint. A feketepiacon, ahol nem tartják be a biztonsági és adóelőírásokat, akár több száz forinttal is olcsóbban tudnak adni egy 11,5 kg-os palackot" – mondta el a Magyar PB Gázipari Egyesület szakmai bizottságának vezetője, az egyesülés közleményében.



Farkas József kiemelte, az áfa-mentesség mellett az illegálisan töltött palackokat nem „terhelik” a biztonságos felhasználást garantáló költségek sem (töltet- és tömörségellenőrzés, gázminőség vizsgálat, palackok időszakos vizsgálata töltőüzemben, stb.), ami magyarázatot ad arra, miért lehet a feketén töltött palack jelentősen olcsóbb.
A hozzá nem értés miatt az elkövetők fel sem mérik, milyen kockázatokat rejt az autógázkúton töltött, vagy házilag, maradékokból összetöltögetett palack. Mindezeken felül amellett, hogy ez a be nem fizetett adók miatt az államnak évi több százmilliós kárt okoz, folyamatosan rontja a forgalomban lévő eszközök üzembiztonságát, hiszen a házilagos, vagy szürkeimportból származó töltések során elmarad a palackok ellenőrzése.
A Magyar PB Gázipari Egyesület tagjai folyamatosan jelzik, és konkrét bejelentéseket tesznek a hatóságoknak az illegális tevékenységekről, azonban a területet felügyelő hatóságok a szabályozás hiányosságai miatt a gyakorlatban tétlenül nézik az eseményeket.
A PB-gáz jövedéki termék, melynek jövedéki adója ugyan jelenleg 0 Ft, ám ettől még a Vám- és Pénzügyőrség intézkedhetne, már csak azért is, mivel a feketén forgalmazott palackok után az állam bevétele is nyilván ennyi, de ezt nem kellene annyiban hagyni. Összetettebb kérdés a Magyarországon nemrég megjelent, elsősorban határ menti, a környező országok PB-gáz piacáról (elsősorban Szlovákia, de Lengyelország, Csehország is) részben kiszorult, illetve a magyar szankciók hiányából tőkét kovácsoló eladók helyzete.
Áfa-mentesen, zavaros számlázási gyakorlattal és tulajdonosi háttérrel rendelkező, zömmel szomszédos országbeli vállalkozásokról van szó, melyek itthon nem fizetnek közterheket, és akiknél a PB forgalmazás feltételeként törvényben előírt technológiák és kötelezvények betartása is ellenőrizhetetlen. Az illetékes szakhatóság rendszeresen, a helyszínen ellenőrzi az engedéllyel rendelkező magyar vállalatokat, ugyanakkor a törvényi feltételek betartásának érdemi helyszíni vizsgálata nélkül adott ki engedélyt egy szlovák cég számára a palackozott PB-gáz magyarországi forgalmazására. Most már ott tartunk, hogy a hazai hatóságok közönyét kihasználva és az EU közös belföldi piacának sérthetetlenségére hivatkozva szabad rablás indulhat a PB-gázpiacon – fogalmaz Farkas József.
Holott ezeknek a hatóságoknak a felelőssége betartatni, hogy senki se kockáztassa saját és más biztonságát. Azt szeretnénk, ha mindegyik állami intézmény igyekezne maximálisan érvényt szerezni a jogszabályoknak – hangsúlyozza a szakértő.