Cégvilág

Növelte bevételeit az ajkai Payer

Közel tíz százalékkal, 17,2 millió euróra növelte árbevételét az elektromos kisgépeket gyártó ajkai Payer Industries Hungary Kft. az első félévben, a második félévre ennél magasabb, 19 millió eurós bevételt várnak - mondta az MTI-nek Bárány-Helmik Gábor ügyvezető igazgató.

A társaság mérleg szerinti eredménye 401 ezer eurós veszteséget mutatott az első félévben, de az év végére pozitív eredményt várnak. „A második félévben várhatóan a karácsonyi forgalomnövekedés magasabb bevételt hoz, erre az évre közel 36 millió eurós bevétellel számolunk” - mondta az igazgató.

A Payer szépségápolási, háztartási és egészségügyi területen használt elektromos kisgépeket gyárt, Ajkán készül az Európában forgalmazott hajvágógépek 95 százaléka. Az ausztriai székhelyű cégcsoport fő kereskedelmi partnerei többek között a Philips, a Rowenta, a Remington, a Tchibo, és a Kärcher.

Év végétől új, vízálló termékek gyártását kezdik meg a 11 ezer négyzetméter alapterületű ajkai gyárban, ahol szerszám-, alkatrész-, és összeszerelő üzem működik 2007-óta. A cég az év végéig 40 fős létszámbővítést tervez, az ajkai üzemben jelenleg 530 dolgozót foglalkoztatnak. Bárány-Helmik Gábor elmondta, hogy a válság miatt nem küldtek el egyetlen dolgozót sem; inkább a tavalyi év első negyedévében 4 napos munkahéttel dolgoztak, amit a 2008-as évben elszenvedett veszteségeik indokoltak. A Payer a válság menedzselésének köszönhetően mára már a csapatépítésre koncentrál.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a partnercégeik a tavalyi évben nem költöttek fejlesztésre és új termékre, ez a fröccsöntő és a szerszám üzem teljesítményén látszott meg a legjobban. Idén a termékeket tesztelő labor fejlesztésére már 80 ezer eurót költött a cég, de még így is a Veszprémi Egyetem laborjában végeztetnek élettartam teszteket.

A cég hajvágóból 3 millió darabot gyárt évente, amely a bevételének kétharmadát adja a borotvákkal és epilátorokkal együtt. A Payer csoport ajkai gyárában nemrég gyártották le a tízmilliomodik készterméket. A cég bevételének 97 százalékát az európai piacokra irányuló adja, ezért az árfolyam-ingadozás kivédése miatt tavaly óta euróban számolnak el - mondta az igazgató.

A Payer csoport tulajdonosa 2002-óta a maláj Hui Holding. A csoportnak hat országban vannak leányvállalatai: Ausztriában működik a közel 80 főt foglalkoztató központ, Németországban kereskedelmi irodát tartanak fenn, Hong Kongban értékesítési iroda működik, Ukrajnában a magyar gyár beszállítójaként 160 fővel üzemel a gyár, Kínában 400 fős gyár, Ajkán pedig a cég legnagyobb gyártóüzeme működik.

philips Tchibo Remington Bárány-Helmik Gábor Payer Rowenta Ajka karcher
Kapcsolódó cikkek