Cégvilág

AGRI - Új gázvezeték építéséről egyezett meg Orbán

Az energetika területén történő regionális együttműködés új szakaszát nyitja meg az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) – jelentette ki Ilham Alijev azeri államfő azt követően, hogy Magyarország, Azerbajdzsán, Grúzia és Románia vezetői kedden Bakuban az AGRI megvalósítását célzó megállapodást írtak alá.

Az AGRI keretében a tervek szerint azerbajdzsáni cseppgolyósított földgázt szállítanának Grúzián, a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába. A Mediafax román hírügynökség szerint a gáz Azerbajdzsánból először a Fekete-tenger grúziai partvidékére érkezne, ahol cseppfolyósítanák (ehhez gázcseppfolyósító üzemet kell építeni Grúziában), majd különleges tankhajókon szállítanák tovább. A román tengerparton fekvő Konstancában ugyancsak megépítésre váró gázterminálról aztán ismét gáznemű formában továbbítanák a földgázt Európa középső része felé, mégpedig az Arad-Szeged és a Giurgiu-Ruse közös román-bolgár gázvezetéken keresztül.

Orbán Viktor miniszterelnök egyebek között Magyarország elkötelezettségét hangsúlyozta a terv mellett, amelynek révén azerbajdzsáni földgáz érkezhet a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába.

Traian Basescu román elnök azt mondta, hogy Magyarország csatlakozása, a projekt megbízhatóságának nagyon fontos eleme. Bukarest szerint az AGRI semmiképpen sem tekinthető majd a Nabucco és a Déli Áramlat "riválisának", még akkor sem, ha ez utóbbiak ugyanazzal az azeri gázforrással számolnak, hasonló nyomvonalat követnek és hasonló felhasználói kört feltételeznek. Inkább amolyan kiegészítő megoldásnak tartják, amely révén diverzifikálni lehet majd a gázfogyasztást, tovább csökkentve az orosz gáztól való függést.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

azeri traian basescu Orbán Viktor gáz AGRI
Kapcsolódó cikkek