Cégvilág

Elkeseredni szabad, de jobb az optimizmus

Évente 7500 emlődaganatot fedeznek fel, de az időben felismert kór egyénre szabott terápiákkal gyógyítható

Évente 7500 új mellrákos esetet diagnosztizálnak a hazai egészségügyi intézményekben. Ám nagy eredmény, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által pár éve bevezetett szűréseknek és a korszerű terápiáknak köszönhetően napjainkban a korai stádiumban felfedezett betegség kiváló eséllyel gyógyítható. Szeptember közepén újra megrendezték a HER2 Klub immár hagyományossá vált negyedéves randevúját, amelyet a Magyar Rákellenes Liga kezdeményezett. Az emlőrákban érintett hölgyek és családtagjaik háromhavonta találkoznak, barátkoznak és kikapcsolódnak a klubdélutánokon. A HER2 Klub az egyik legösszetartóbb betegcsoport, a rendezvényen több mint 150-en vettek részt.

A 2007-ben alakult HER2 Klub elnevezése az emlőrák egy gyakori típusára utal, a tagok közé azonban minden érintett vagy érdeklődő beléphet. Az emlőrákos betegek körülbelül negyede szenved HER2-pozitív tumorban, amely egy jól körülhatárolható csoportja az emlőráknak. Ezeknél a betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptorfehérje található a sejtek felszínén, amelyek jól reagálnak a célzott, biológiai kezelésre. A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban is, de túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását és fenntartását.
Alapvetően két fő csoportra oszthatjuk a daganatokat, benignusra (jóindulatú) és malignusra (rosszindulatú). Az előbbiek kevesebb aggodalomra adnak okot, mivel körülhatároltan megmaradnak a keletkezésük helyén. Ezzel szemben az utóbbiak szétterjedhetnek, áttéteket képezhetnek a szervezetben, ezáltal a kezelésük is egyre nehezebbé válik.

Már nem olyan távoli az az idő, amikor a rák több típusa is „csak” egy krónikus betegség kórképe lesz, olyan, mint például a diabétesz. Érthető módon azonban a legtöbben ma mégis elkeserednek az ijesztő diagnózis hallatán. Pedig a betegség legyőzéséhez pozitív gondolatokra és hatalmas lelki erőre van szükség – állítják a szakemberek, de a gyógyult betegek is. Ebben azonban elengedhetetlenül fontos egy olyan közösség, ahol a mellrákot már sikeresen leküzdők fogják meg a rossz hírrel éppen most szembesülők kezét.

A HER2-találkozón Szentmártoni Gyöngyvér onkológus specialista a rákgyógyítás modern eljárásairól beszélt. Mindenkit azzal biztatott, hogy a legmodernebb gyógyszerek ma már Magyarországon is elérhetők az onkológiai centrumokban. A gyógyítás napjainkban szinte minden daganatos esetben személyre szabott, a betegséget és a kezeléseket is jól ismerő szakorvosok döntik el a terápiák mikéntjét, figyelembe véve az egyedi eltéréseket.

Varga Eszter pszichológus pedig a tapasztalatai alapján arról tartott előadást, miként lehet megbirkózni azzal az élethelyzettel, amikor áttét vagy kiújulás a diagnózis. A szorongás természetes az ilyen helyzetben, ám ezen segíthet a kibeszélés – mondta. A szakember minden betegnek azt javasolja, keressen olyan szakembert, társat, aki meghallgatja, aki biztatja őt. Érzelmi támogatást a családon és a gyógyító személyzeten kívül leginkább a hasonló gondokkal küzdőktől várhatunk. Ha valaki vallásos, annak pedig azt javasolta, hogy a lelkésztől is kérjen segítséget. A könnyűnek nem mondható kezelések során érdemes felkeresni az onkológiai betegekkel foglalkozó kórházi pszichológusokat is, hiszen a rákkal folytatott küzdelmekben mindig egyéniek az utak, ezeken pedig támogatással sokkal könynyebb végigmenni.

A pszichológus javasolja a relaxációt és meditációt is, amelylyel egyensúlyba lehet hozni a sérült lelket. A daganatos betegségek terápiájánál fontos, hogy a kezelések olyan helyen történjenek, ahol a megfelelő személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állnak. Sokszor érdemes a lakóhelytől távolabb eső kórházat és az utazást is választani, ha a feltételek ott kedvezőbbek, mint a közeli intézményben.


Bővebb információért hívható a 06-80-505-675-ös telefonszám hétfőtől péntekig 9–19 óráig, szombaton 9–15 óráig.

Az emlőrák kialakulásáról

Ma még nem tudni pontosan, egyesekben miért alakul ki emlőrák, másokban pedig miért nem. Az emlőrák kialakulásának nagyobb a kockázata, ha egyenes ági női rokonnál már előfordult a betegség. Ez különösen igaz akkor, ha a kór e családtagban 40 éves kor alatt jelentkezett. Bizonyos génhibák szintén növelik a családon belüli emlőrák előfordulását, ezek kiszűrésére megfelelő tesztekkel rendelkezünk.

Az egészséges életvitel, a helyes táplálkozás kialakítása, a fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése és az alkoholbevitel csökkentése nagy jelentőségű az emlőrák megelőzése szempontjából. Sokat segíthet a rendszeres szűrés, hiszen minél korábban ismerik fel a betegséget, annál több esély van a teljes gyógyulásra.


Az egészséges életvitel, a helyes táplálkozás kialakítása, a fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése és az alkoholbevitel csökkentése nagy jelentőségű az emlőrák megelőzése szempontjából. Sokat segíthet a rendszeres szűrés, hiszen minél korábban ismerik fel a betegséget, annál több esély van a teljes gyógyulásra. A HER2 típusra is van terápia Korábban a HER2-pozitív emlőrák rosszabb prognózisúnak számított, mint a HER2-negatív. Amióta azonban hozzáférhető a célzott HER2-ellenes terápia, ez a daganattípus „megszelídült”. A kezelés hatására jelentősen javultak a betegek életkilátásai mind az emlőrák korai, mind késői stádiumában. Amennyiben a daganat nem mutat HER2-pozitivitást, ma már akkor is van mód korszerű célzott biológiai terápiát választani.

A speciális, célzottan az érképződésre ható kezeléssel érhetjük el a mai ismereteink szerint leghosszabb betegségmentes időszakot.

A szervezett szűrővizsgálatokkal nagymértékben csökkenthető az emlőrák miatti halálozás. A szűréssel jelentősen nő a kezdeti stádiumban felismert betegek aránya, és az ő gyógyulási esélyeik sokkal jobbak, mint a későn észlelteké. -->

egészségügy emlőrák
Kapcsolódó cikkek