Cégvilág

Mától csak online jelenik meg az egyik legrégebbi napilap

Brazília egyik legrégebbi napilapja, a véleményformáló Jornal do Brasil (JB) tegnap jelent meg utoljára nyomtatott formában. Szerdától kizárólag az interneten találkozhatnak majd vele olvasói – számolt be a Kreatív Online.

Az 1891-ben alapított Jornal do Brasil az első újság Brazíliában, amely kizárólag digitális formában lesz elérhető. Az új korszakot Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök külön erre az alkalomra írt cikkével nyitják majd meg. 1995-ben ez volt az első brazil napilap, amely az interneten is megjelent.

Az 1990-es években az egymást követő pénzügyi nehézségek után megcsappant a lap olvasótábora, és sokan átpártoltak vetélytársához, az O Globóhoz. A JB 2001-ben ugyan új tulajdonoshoz került, de nem sikerült visszaszereznie az elvesztett lendületet, és a végleges elsorvadással küzdött - írták elemzők kedden.

A napilap vezetői ezzel szemben kijelentették, hogy a „gyors, modern és befolyásos” Jornal do Brasil „továbbra is létezni fog”. Az újság szerkesztői a digitális formátumra való átállás környezetbarát oldalát hangsúlyozták: a nyomtatott JB megszűnésével naponta 72, azaz évente 30 ezer fát mentenek meg a kivágástól.A napilap a mai naptól kezdve tizenöt napon át nyitva áll minden olvasó előtt, utána azonban csak az előfizetők férhetnek hozzá tartalmához.

A JB számos pártfogója attól fél, hogy az így is csaknem hegemón Globo csoport tovább növeli befolyását a média világában, ráadásul a fizetős online modellre a brit Times is ráfaragni látszik, a Guardian adatai szerint a visszaesés 93 százalékos. Franklin Martins kommunikációs miniszter ugyanakkor „természetesnek” tartja a JB lépését a digitális korszakban, és úgy gondolja, hogy „25 éven belül minden brazil napilap követi majd példáját”.

jornal do brasil digitális kiadás Brazília Times napilap guardian
Kapcsolódó cikkek