Cégvilág

Médiatörvény: szükség van rá egyáltalán?

Négy átfogó módosító indítványt nyújtott be az úgynevezett médiaalkotmányhoz a fideszes L. Simon László. A médiajogász a törvény alapelvét is vitatja.

A Fidesz módosítja az úgynevezett médiaalkotmányt – tudta meg az MR1 – Kossuth Rádió. Az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke visszavonta korábbi módosító indítványait, és tegnap négy újat nyújtott be. Az L. Simon László által jegyzett pontosítások több esetben az eredeti verziónál is nagyobb bizonytalanságot okoztak a szövegben.

A bizottsági elnök a hét elején újabb módosítókkal finomított, ezek sok részben javítottak is a tervezeten, például a tekintetben, hogy mely médiumokra is vonatkozna a szabályozás: Egyértelműen ketté kell választani a hírközlő médiumokat, a klasszikus értelemben vett, csak nem papíron megjelenő sajtótermékeket azoktól a fórumoktól, amelyek tulajdonképpen nem újságok, hanem valamilyen szabad véleménynyilvánító site-ok.

A korábbi verzió bizonytalan fogalmazása miatt felvetődött, hogy esetleg magánoldalakra, blogokra is kiterjedne a felügyelet, ez most egyértelműen szerkesztett tartalmakra változna. Polyák Gábor médiajogász szerint azonban még így sem elég pontos a meghatározás: nem lehet például megmondani, hogy pontosan mi az internetes újság, egy internetes tartalom mikor válik azzá és meddig nem az.

A médiajogász egyébként a törvény alapelvét is vitatja, nevezetesen, hogy szükség van egyáltalán ilyen törvényre, amely a nyilvános kommunikáció lényegében minden fórumát legalább keret szinten szabályozni kívánja.

médiajogász média médiatörvény kormány Fidesz
Kapcsolódó cikkek