Cégvilág

Ajkai katasztrófa: négy halott, tízmilliárdos kár - Fotók!

Iszaptároló szakadt át az ajkai timföldgyárnál, amelynek következtében 700 ezer köbméter vörös iszap ömlött ki a környező településekre. Keddi információk szerint négy ember meghalt, hatan eltűntek, közel 70 sérült, ebből 8-10 sérülései súlyosak. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felfüggesztette a zagytározó tulajdonosának működését.

Pintér Sándor belügyminiszter a védelmi bizottság mai ülése után azt közölte, hogy elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra irányul. Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke megerősítette: négy halálos áldozata van a katasztrófának, hat embert pedig még keresnek.

Az iszaptárolót üzemeltető Magyar Alumínium Zrt. törzstőkéje 3 millió forint, biztosítása tízmillióra szól, így az Illés Zoltán államtitkár által közölt 10 milliárdos kárt biztosan nem tudja megtéríteni. Illés egyébként ma azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium termelői tevékenységét, egyben utasította a céget a megsérült tározó helyreállítására. A cég 2009-es évvégi jelentése szerint a vállalatnál 1081-en dolgoznak.

A Mal Zrt. vezetősége nem tartja hibásnak magát a kialakult katasztrófáért, a cégvezetők állítás szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amekkorát emlegetnek.

A katasztrófáról a Magyar Biztosítók szövetsége (MABISZ) is közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy egy ilyen sajnálatos káresemény az európai biztosítási gyakorlatban a lakossági biztosítások vonatkozásában általában nem biztosított. Így döntő többségében a katasztrófában érintett biztosított ingatlanok biztosítási fedezete sem terjed ki erre az ipari jellegű katasztrófára. Ennek ellenére a MABISZ ajánlása az érintett biztosító társaságok felé, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károk kapcsán a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, társadalmi felelősségük tudatában kezeljék a kialakult helyzetet.

Mindez azt jelenti, hogy minden valószínűség szerint az államnak kell a sokmilliárdos kárt megtérítenie, noha az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az ajkai timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata – áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

Az MTA segítségét kérte a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoport vizsgálja a baleset következményeit az iszaptól elárasztott Devecser-környéki gátszakadás területén. A kormány várja a szakértői jelentés eredményét.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez. Az ajkai timföldgyár tárolójából a Veszprém megyei Devecserre hétfő délután lezúduló vörösiszap házakat és utcákat öntött el. A halálos áldozatokat is követelő rendkívüli helyzetben Bakondi György főigazgató kérése nyomán Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett.

A katasztrófavédelem szakembereinek kíséretében a helyszínre érkező tudósokból és kutatókból álló szakértői csapat feladata, hogy vizsgálja a baleset hatását az élővilágra, a talajra, valamint felmérje, hogy a rendkívüli helyzet milyen azonnali intézkedéseket követel. A kormány számára készített elemzésüket a tudósoknak még a mai napon el kell juttatniuk a döntéshozókhoz. Az Akadémia folyamatos tájékoztatást ad a fejleményekről az intézmény honlapján.

Hétfőn történt

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el az ügyben.

Elkezdődött az érintett lakosság biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ötös szintre, a legmagasabb kockázati szintre emelte a riasztást a katasztrófavédelem.

A vörös iszap más néven zagy lúgos kémhatású veszélyes anyag. Ajkán több zagykazetta tárolja a termelésből visszamaradt vörös iszapot, azonban ezek közül már csak a most átszakadt kazettát használták, tudta meg a Világgazdaság Online. Az emberélet veszélyeztetésén kívül jelentős anyagi kárral is jár az iszapömlés, mert a talajt is tönkre teszi.

A kiömlés következtében egy, lakott területen kívüli gázvezeték is sérült. A MÁV közleménye szerint a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka vasútállomástól buszok szállítják az utasokat. Kolontár és Devecser vasútállomásokat elöntötte a vörös iszap.

Az eddigi információk szerint közel 10 méteres hullámokban indult meg lakott területek felé a vörös iszap. Az átszakadt tározó kapacitása körül-belül 700 ezer köbméter. Az iszap már lakott területeket is elért, sajtóinformációk szerint több helyen a háztetőkön ülnek az emberek és egy benzinkutat is elöntött az ár. A vörösiszap lúgot és nehézfémeket tartalmaz. Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, erősítette meg Bakos György százados.

Öt órakor megerösítették két ember halálát, és további 3 személyt eltűntként kezelnek. Eddig 70 égési sérültet láttak el, ebből 8-10 sérülései súlyosak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint. Az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést értint, Tüskevár, Kolontár, Kisberzsen, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő településeket. Kolontár falu egyharmadát kitelepítik, Devecserben pedig 400 embernek kell elhangynia otthonát

Az érintett zagykazetátt használó Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai egységében leállt a termelés és vörös riasztást léptettek életbe. Az országban ez az egyetlen még működő timföldgyár. Korábban nem történt még a maihoz hasonló katasztrófa. A timföldgyár igazgatója szerint a gátat az elmúlt napok esőzései áztathatták át.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez. Az ajkai timföldgyár tárolójából a Veszprém megyei Devecserre hétfő délután lezúduló vörösiszap házakat és utcákat öntött el. A halálos áldozatokat is követelő rendkívüli helyzetben Bakondi György főigazgató kérése nyomán Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett.

A katasztrófavédelem szakembereinek kíséretében a helyszínre érkező tudósokból és kutatókból álló szakértői csapat feladata, hogy vizsgálja a baleset hatását az élővilágra, a talajra, valamint felmérje, hogy a rendkívüli helyzet milyen azonnali intézkedéseket követel. A kormány számára készített elemzésüket a tudósoknak még a mai napon el kell juttatniuk a döntéshozókhoz. Az Akadémia folyamatos tájékoztatást ad a fejleményekről az intézmény honlapján. Klikk a galériára! -->
[enews_gallery id='437309']

katasztrófa devecser vörös iszap kolontár Ajka MÁV katasztrófa védelem zagy
Kapcsolódó cikkek