Cégvilág

Az Oracle vezére lopással vádolja a HP főnökét

Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója azt állítja, bizonyítani tudja, hogy a Hewlett-Packard (HP) közelmúltban kinevezett vezére szándékosan lopott el egy szoftvert.

Az ügy érdekessége, hogy a két főszereplője az Oracle és az SAP, a HP pedig azzal került a képbe, hogy Leo Apotheker a német cégtől  a közelmúltban igazolt át a HP-hoz. A korábbi még Apotheker vezetésével működő SAP a bírósághoz benyújtott dokumentumokban elismerte, hogy ellopta az Oracle szoftverét. A két cég jelenleg a kártérítés mértékén vitatkozik: az SAP szerint néhány tízmillió dollár lenne a jogos összeg, míg az Oracle 2 milliárd dollárt követel.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a HP azóta elbocsátotta Mark Hurd vezérigazgatót, akit Leo Apotheker váltott, miközben Hurd az Oracle-höz igazolt. A HP elnöki posztját is egy korábbi Oracle munkatárs, Ray Lane tölti be. Larry Ellison a Reuters által ismertetett dokumentumok szerint bíróság elé akarta citálni a volt SAP-vezért, de eddig erre nem volt lehetőség, mivel Apoheker a San Francisco-i bíróság hatáskörén kívül tevékenykedett. Most azonban változhat a helyzet, hiszen a "célpont" a Szilícium-völgyben székelő HP-hez igazol, így elvileg bíróság elé állhat.

Az Oracle vezére személyesen Apothekert vádolja ipari kémkedéssel és több rendbeli lopással. Ugyanakkor a hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint a HP vezérének szinte semmi része nem lehet az állítólagos lopásban és Ellison erőfeszítésének egyetlen célja, hogy irritálja a riválisát. Ezt egyébként alátámasztani látszik, hogy Apotheker kinevezésekor Ellison igen erős szavakkal kritizálta a HP-t, mondván: elképesztő butaság egy ilyen embert vezérré kinevezni.

Ellison lopás oracle per szoftver SAP HP bíróság Mark Hurd
Kapcsolódó cikkek