Cégvilág

Gáz van Románia és Magyarország között

Csütörtökön átadták a magyarországi és a romániai gázhálózatot összekötő, 109 kilométer hosszú Szeged–Arad gázvezetéket. A beruházás magyarországi szakasza 33,3 millió euróba, azaz 9 milliárd forintba került. A térségi, ezenfelül az uniós gázbiztonságot is szolgáló projektet az unió 17 millió euróval támogatta.

„Egész Közép-Európa várta ezt az eseményt” – mondta a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az átadóünnepségen. Hernádi Zsolt emlékeztetett, hogy 15 év óta ez az első olyan összeköttetés a magyar gázrendszer és valamely szomszédos ország gázrendszere között, amely elősegíti Magyarország gázimportjának diverzifikálását. (Az Ausztria felőli importot lehetővé tévő HAG vezetéket 1995-ben adták át.) A Szeged–Arad vezetéket várhatóan még az idén követi a horvátországi összeköttetés átadása, és folyik a szlovéniai interkonnektor előkészítése is.

A Szeged–Arad vezeték induló napi kapacitása 8 millió köbméter, ez szükség esetén napi 12 millió köbméterre emelhető. (Ez éves szinten 3 milliárd, illetve 4,5 milliárd köbméteres kapacitást jelent.) „A kapacitások mintegy felét már lekötötte öt olyan kereskedő, amely Romániába kíván exportálni” – mondta lapunknak Zsuga János, a hazai gázrendszerért felelős FGSZ Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök a beruházás, valamint a román–magyar együttműködés politikai és stratégiai súlyáról szólt, hangsúlyozva, hogy mindez uniós érdek is. Hasonlóan vélekedett Emil Boc román miniszterelnök is. „Románia számára elsőrendű fontosságú a szomszédos országokkal való gázvezetéki összeköttetések megteremtése. Ennek kapcsán beszélt a térségben épülő gázháló, a Nabucco gázvezetékprojekt és az AGRI fontosságáról is, s üdvözölte, hogy Magyarország csatlakozna az AGRI-hoz is, amelynél a fő feladat most a finanszírozás megszervezése.

Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos emlékeztetett, hogy az EU-ban 8 hónapja 2,3 milliárd eurót különítettek el a mostanihoz hasonló projektek támogatására, s hogy a megvalósítás során ezekbe a vállalkozásokba 22 milliárd eurónyi magántőkét sikerült bevonni. Novemberben terjesztik elő az EU következő két évtizedre vonatkozó energiainfrastruktúra-csomagját.

Arad Szeged FGSZ Mol gázvezeték Európai Unió
Kapcsolódó cikkek