Cégvilág

Hitelcsomag patikusoknak

Alig több mint három év múlva – 2014-től – gyógyszergyártó, -nagykereskedő nem lehetne patikatulajdonos, egy pénzügyi befektetőnek pedig legfeljebb négy patikában lehetne érdekeltsége.

A többi között ezt is tartalmazza a gyógyszertárakról szóló törvény módosítástervezete – tudta meg a Világgazdaság. Ám a gyógyszerészek többségi tulajdonának a megszerzéséhez jelenlegi értéken számolva 15-20 milliárd forintra van szükség, a forrásra hitelkonstrukciót dolgozna ki a kormány. Ha a parlament is támogatja a kabinet szándékát, januártól már csak ilyen feltételekkel alapíthatnának új patikát.

A törvény módosításával a patikák nemzeti érdekkörben maradnának, s csak itthon szerzett vagy honosított gyógyszerészi diplomával irányíthatnák azokat.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés

Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával.

Időpont: 2010. november. 4.

A 2006-ban elfogadott patikaliberalizációs törvény a piaci versenyben látta a biztonságos gyógyszerellátást. Ám a gyógyszertárak jövedelmét árréstömeg változatlansága miatt 2440 tagúra bővült patikahálózat negyede veszteséges – elsősorban a kistelepüléseken működők –, miközben 340 külföldi tulajdonban van. Az Európai Bíróság szerint a tagállamok maguk alakíthatják ki a gyógyszerellátás szervezetének nemzeti szabályait.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

gyógyszertár gyógyszerész diploma gyógyszergyártó patikus patika
Kapcsolódó cikkek