Cégvilág

Írország: vissza a földekre

A gazdasági válság nyomán egyre többen térnek vissza a mezőgazdasági munkákhoz Írországban. Azok a gazdálkodók, akik munkagépeikkel az ingatlanpiaci boom idején építkezéseken vállaltak munkát, vagy éppen ingatlanfejlesztések céljára adták el méregdrágán a földjeiket, most ismét az agrárszektorban keresnek megélhetést. Mások banki karrierjüket feladva kezdenek mezőgazdasági tanulmányokba.

Nagyon népszerűekké váltak a mezőgazdasági kurzusokat kínáló tanintézmények Írországban: az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari hatósága által szervezett tanfolyamokra az idén 45 százalékkal jelentkeztek többen, mint 2007-ben, a dublini botanikus kertben meghirdetett programra pedig százával kellett elutasítani az érdeklődőket.

A gazdasági fellendülés idején a mezőgazdaság és az élelmiszeripar "teljesen elveszett, egyszerűen nem volt szexi az ingatlanos és pénzügyi szolgáltatási szakmákhoz képest" - idézi a Bloomberg Jim Powert, a dublini Friends First közgazdászát. Ez azonban szerinte most változik: a jövőt az olyan, nagy értéket képviselő exportágazatok jelentik, mint az élelmiszer.

A 2007-ig tartó tíz évben Írország GDP-je megkétszereződött, az ingatlanpiaci buborék kipukkadása óta viszont 15 százalékkal zsugorodott. Az 50 milliárd eurós bankmentési számlával szembesülő kormány most azt reméli, hogy a gazdaság számára az olyan élelmiszeripari exportőrök adják majd a gyógyírt, mint a Kerry Group vagy a Glanbia. A jelek szerint a befektetők ugyancsak erre számítanak: az előbbi cég részvényárfolyama az elmúlt két évben 47, utóbbié pedig 13 százalékkal emelkedett. A két legnagyobb pénzintézet, a Bank of Ireland és az Allied Irish Banks papírjai eközben 60, illetve 90 százalékkal zuhantak.

Az ír agrárium jelenleg a gazdaság két százalékát adja, szemben a 70-es évek végi 16 százalékkal. Az ágazat azonban még mindig 150 ezer embernek ad munkát, így a hazai tulajdonban lévő szektorokat tekintve a legnagyobb munkaadónak számít. A mezőgazdaság az elkövetkező években a gazdaság alapját biztosítja majd, és itt teremnek majd az új állások - véli Tom O''Mahony, a gazdaságok ellátásával foglalkozó Origin Enterprises vezetője.

Új munkahelyekre pedig igen csak nagy szükség van. A 2007 óta több mint a duplájára, 13,8 százalékra szökött. A legmagasabb ráta - 18 százalék - éppen a délkeleti, mezőgazdasági régiót sújtja. Így aztán nem csoda, hogy a gazdálkodók 14-15 éve most tapasztalják először, hogy szezonális munkát keresők csengetnek be hozzájuk. A munkások eddig inkább az építkezéseken próbáltak szerencsét.

A gyökerekhez való visszatérést most a földárak esése is gyorsítja. Az ingatlanfejlesztők földéhsége 2006-ra európai csúcsra, hektáronként közel 60 ezer euróra tornázta fel az árakat. Csak tavaly viszont a Dublin környéki földárak 57 százalékot zuhantak.

munkanélküliség földárak mezőgazdaság válság
Kapcsolódó cikkek