Cégvilág

Kisebb árrés és kinnlevőségek a patikák rémei

A 2006–08-as időszakban folyamatosan csökkent mind az adózás előtti, mind az adózott eredmény a gyógyszer-kiskereskedelemben – derül ki a GKI által a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központjának készített tanulmányból.

Az egy foglalkoztatottra jutó adózott eredmény 406 ezer forintra csökkent 2008-ra, míg 2006-ban még megközelítette az 1,8 millió forintot. Mindez azonban csak látszólag a liberalizáció következménye, mert sorra jelentek meg olyan változások a gyógyszer-finanszírozásban, amelyek csökkentették a patikai árrést.

A felmérésről részletesebben itt olvashat!

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés

Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával.

Időpont: 2010. november. 4.

A statisztikák szerint 2006. december 31. után 618 gyógyszertár létesült. A lakosság gyógyszertárhoz való hozzájutása elsősorban a nagyvárosokban lett egyszerűbb, míg a kistelepüléseké alig változott.

Míg 2007 és 2009 között a gyógyszertárak száma átlagosan 19 százalékkal, a gyógyszerészek száma csak 15 százalékkal, az asszisztensek száma azonban közel harmadával nőtt.

A patikai árrésszázalék 2006 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor 2004 óta nem volt az árrés mértékét érintő változás. A gyógyszertári vállalkozások közel 26 százaléka veszteséges, a deficit összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot. A nagykereskedelemnek körülbelül 10 milliárd forint kinnlevőség-állománya van a gyógyszertáraknál, illetve a kórházaknál.

statisztikák felmérés GKI egészségügy patika
Kapcsolódó cikkek