Cégvilág

Nagyot ütött a kalapács: várakozásokon felül teljesített az EBay

Az EBay Inc., a világ legnagyobb aukciós portálját üzemeltető vállalat a vártnál jobb eredményeket közölt, s javított az éves prognózisán is. A bevételen a PayPal fizetési rendszer lendített. Az optimista hangulat a részvények árfolyamát is segítette.

Az EBay folyó üzleti évének utolsó három hónapjában 2,49 milliárd dollár bevétellel, és részvényenkénti 48 centes nyereséggel számol. A teljes évre számítva 9,05 és 9,05 milliárd dollár bevételre, s részvényenként 1,60-165 dolláros nyereségre számít az online kereskedő.

A forgalom bővítése érdekében a vállalat egyszerűsítette a termékek listázását, csökkentette azok költségét és további biztonsági intézkedéseket tett az online fizetés biztonsága érdekében. A november és december a hagyományos kiskereskedelemhez hasonlóan az online piactéren is az éves átlagon felüli időszaknak számít. Az év végi rohamban az árbevétel átlagosan 7-9 százalékkal magasabb, mint a többi hónapban.

Az EBay legnagyobb konkurensének számító Amazon.com az elemzők várakozásai szerint patináns, 36 százalékos bevétel növekedést tehet közzé a harmadik negyedéves jelentésében.

Az aukciós portál a napokban elindította magyar kiadását is, igaz egyelőre csak vásárolni lehet az oldalon, eladni még nem. Az internetes árverések - hazai és nemzetközi trendnek megfelelően - egyre kisebb részt hasítanak ki az online kereskedelemből.

Amazon.com eBay online aukció kereskedelem
Kapcsolódó cikkek