Cégvilág

Orbán: újabb katasztrófa következhet - Beomolhat a tározó

Kiürítették Kolontárt, miután szombaton hajnalban az éjszaka megrepedt az ajkai timföldgyár tízes számú zagytározójának északi oldalfala. A megyei védelmi bizottság - amelynek ülésén részt vett Pintér Sándor belügyminiszter - a helyzet veszélyessége miatt rendelte el a település kiürítését – írja a Népszabadság.

Orbán Viktor az MNO tudósítása szerint nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentette: az összefogás jegyében létrehozták a Magyar Kármentő Alapot. Mindenki, aki a bajba jutottakon segíteni akar, ide elküldheti az adományát – tette hozzá.

„Reméljük, az adományok révén gyorsabban tudjuk helyreállítani a térséget.” A küzdelem tovább tart, a veszély még nem hárult el – mutatott rá a miniszterelnök, aki nem árulta el, mekkora összeggel indul az Alap.

Megérkezett az katasztrófavédelmi ügyeletének összekötő tisztje Magyarországra - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Monitoring és Információs Központ (MIC) munkatársának az a feladata, hogy előkészítse egy ötfős uniós szakértői csoport hétfői érkezését. A nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező csoport a magyar hatóságokkal együttműködve javaslatokat tesz a vörös iszap negatív környezeti hatásainak felmérésére, és a károk felszámolására.

A miniszterelnök úgy nyilatkozott: várhatóan be fog szakadni a tározó egyik fala, de készen állnak arra, hogy elhárítsák az ezzel járó veszélyeket. Az elvégzett mérések és tesztek alapján van reális kockázata annak, hogy a gát fala bedől, a mögötte lévő anyag kiömlik, és elérheti a lakott területeket – indokolta a kitelepítést a miniszterelnök. Mint mondta, nem abban reménykednek, hogy nem lesz baj, hanem hogy sikerült felkészülni annak elhárítására. Becslések szerint ha a fal kidől, 500 ezer köbméter körüli mennyiségű anyag juthat ki. Három, illetve négy gát épül a tározó és Kolontár között, hogy baj esetén a vörösiszap terjedését lassítani lehessen – tette hozzá a miniszterelnök a HírTV tudósítása szerint.

A megsérült gátat hétfő óta próbálják helyreállítani a MAL Zrt. munkásai, ami azért is szükséges, mivel a kazettában még jelentős mennyiségű – a kiömlöttnél szilárdabb halmazállapotú – vörösiszap maradt. A védelmi bizottság szombaton hajnalban úgy ítélte meg, hogy az éjszaka megrepedt északi gátfal megerősítéséig Kolontár 800 lakosát biztonságba kell helyezni - tudósít a Népszabadság.

A hírre a faluba érkezett Orbán Viktor kormányfő is. A szomszédos Devecseren egyelőre készültséget rendeltek el, később döntenek arról, hogy szükséges-e kitelepíteni a kisváros lakosságát is. A helyieket mindenesetre felszólították, hogy készüljenek fel a kitelepítésre, egy táskába pakolják össze legfontosabb holmijukat.

Az ajkai katasztrófáról minden információ egy helyen itt!

Több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, illetve a már teljesen kiürített Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan. Kolontárt mindenkinek el kellett hagynia, a helybélieken kívül a hazai és a külföldi sajtó összes munkatársát elküldték. Az utcákon már csak rendőrök és katonák vannak.

Nézze meg a helyszínen készült videóriportunkat!

 

katasztrófavédelem vörösiszap kolontár tározó Ajka
Kapcsolódó cikkek