Cégvilág

A Kehi ellenőrzi a várólisták alakulását

A kórházaknak adott pluszpénz tíz százalékát a várólisták csökkentésére kell fordítania az intézményeknek.

Az egészségügyi intézmények az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint közel 10 százalékát a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistájú műtétek elvégzésére kapják – tájékoztatott az egészségügyért felelős államtitkárság. Ezek között vannak a népegészségügyi szempontból fontos hemodinamikai beavatkozások, például a szívkatéterezés, a nyitott szívműtétek, valamint a traumatológiai-ortopédiai protetikai műtétek, köztük a csípő- és térdprotézis-beültetés.

A Magyar Kórházszövetség támogatja az államtitkárság szándékát – mondta lapunknak Rácz Jenő elnök. A többletforrás felosztásáról folytatott szakmai tárgyalásokon úgy döntöttek, hogy az összeg felét a teljesítményeik alapján osztják szét a kórházak között, 20 százalékát a felhalmozott szerint, ugyanekkora hányadot pedig az intézmények kapacitása alapján.

A fennmaradó 10 százalék maradt a várólisták csökkentésére. Ez utóbbit kár lett volna szétszabdalni, hiszen nem hozott volna jelentős javulást a betegellátásban. Ezért választották ki a két leginkább kritikus beavatkozást. Az egészségbiztosító december első felében utalja át a 27,5 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek, az összeg elosztásáról szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a kormány.

Megtudtuk azt is, hogy az OEP folyamatosan monitorozza majd a beavatkozások alakulását, az intézmények pedig rendszeresen tájékoztatják a tárcát. Az összeg felhasználását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellenőrzi, s a szabálytalanul felhasznált pénzt a szolgáltatónak vissza kell fizetni. Közpénzekről lévén szó, indokolt az ellenőrzés – jelentette ki Rácz Jenő. 

kórházak egészségügy várólisták oep kehi
Kapcsolódó cikkek