Cégvilág

Ázsiában mossák tisztára a német cégek feketén szerzett pénzét

Svájc helyett most már inkább ázsiai adóparadicsomokba - Szingapúrba és Hong Kongba - utalják feketén szerzett pénzeket a német vállalatok - írja összeállításában a Spiegel. A német szövetségi pénzügyminisztérium magas rangú tisztségviselői lehetségesnek tartják, hogy a pénzmosók felszámolásához svájci bankoktól kapnak majd segítséget. Ennek az alapja az a tervezett adóegyezmény, amely Berlin és Bern között jön létre.

A svájci néppárt adószakértőjének, Hans Kaufmann-nak adatai szerint csupán ez év első nyolc hónapjában 62 milliárd svájci frankot utaltak át ázsiai számlákra, s ezek a "fekete pénzek" Szingapúrban és Hong Kongban messzemenően biztonságban vannak.

Hong Konggal ugyanis - a Spiegel szerint - Németország nem kötött a kettős adózásról szóló átfogó egyezményt, a Szingapúrral létrejött szerződésben pedig a hivatali segítségnyújtást illetően is akadnak joghézagok.

A jelentés szerint gyors segitségnyújtás nincs kilátásban, mert a pénzügyi és gazdasági bizottság vitatja a német vállalatok szingapúri megadóztatásának alapvető kérdéseit. Az ellenzék szerint pedig az elvi vita miatt elmarad az adócsalók üldözése.

Wolfgang Schaeuble pénzügyminiszter eddig még nem is kezdte meg a tárgyalásokat. "Ez annál furcsább, mert Szingapúr maga felajánlotta, hogy elfogadja a jobb adatszolgáltatási kötelezettségeket" - közölte az SPD parlamenti frakciójának pénzpolitikai szóvivője a Spiegellel.

feketézés pénzmosás német vállalatok adóparadicsom spiegel Hongkong
Kapcsolódó cikkek