Cégvilág

Mikola: Be vagyunk szorulva - Videó

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adunk. A rendezvényen Mikola István a szektor anyagi nehézségeiről beszélt.

Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint az egészségügyi államtiktárság által most bemutatott egészségügyi program-tervezet ugyan szép, de 2011 a gazdaság talpraállítása érdekében még csak a túlélés éve lesz. A konszolidáció átfogó folyamat, amely jelentős forrást igények, s amelynek része az ágazat feltőkésítése.

A további résztvevők megszólalásait megtekintheti itt

A szektor egyszeri nagy befektetést igényel, majd további, folyamatos, kisebb mértékű támogatást. Esetleg 2013 után következhet gazdasági prosperitás, amely lehetővé teszi az ágazat piackonformmá tételét. Be vagyunk szorulva, hiszen az EU-ban túlzott deficit eljárás folyik Magyarország ellen, az igazi kilábalás csak a 2014-es évben következhet be, 5 százalék feletti növekedéssel.- tette hozzá.

Az egészségbiztosítási szolidaritás meggyengült, hiszen például számos nagyvállalat hatalmas öszegekkel - közel 60 milliárddal - tartozik az egészségbiztosításnak, ezek között több állami fennhatóság alá tartozik. Az elöregedő népesség mellett a hagyományos, bismarcki, járulékalapú társadalombiztosítási rendszer egyre kevésbé tudja fenntartani az egészségügyi rendszereket.Paradigmaváltás előtt állunk, az állam jól teszi, ha a közpénzekből működő, nagy egészségügyi intézmények fenntartói felelősségében helyet kér magának.

Az egészségügy finanszírozásában az adóbevétel aránya nagyobb lesz, mint a járulékbevételek. Mikola szerint a fő kérdés az, hogy merre indulunk tovább: a járulékokon társadalombiztosítási irányba vagy az adóbevételeken alapuló államilag finanszírozott egészségügy felé. 

feltőkésítés egészségügy mikola konferencia
Kapcsolódó cikkek