Cégvilág

Rövidülnek a kórházi várólisták, a KEHI ellenőriz

A kórházaknak juttatott 27,5 milliárdos többletforrás tizedét a szívgyógyázati és ortopédiai műtétekre várakozók listáinak csökkentésére kell fordítani, a pénz felhasználását a KEHI ellenőrzi.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár december hónap első felében utalja azt az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek. Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a kormány. Az egészségügyi intézmények az összeg 10 százalékát a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistával rendelkező műtétekre, közte a haemodinamikai beavatkozásokra és a nyitott szívműtétekre, valamint a csípő- és térdprotézis beültetésekre kell felhasználni - tájékoztatott az Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Az egyes intézmények az elvégzett beavatkozások arányában részesülnek az összegből.

A szabályozás azt célozza, hogy az érintett szolgáltatók ténylegesen a várólistáik csökkentésére fordítsák a szétosztott összegeket, és így a betegek is érezhessék a helyzet javulását, ugyanis egy többlépcsős ellenőrzési elem kerül a rendszerbe. Egyrészről az OEP folyamatosan monitorozza a támogatott  beavatkozások esetszámainak alakulását, másrészt az intézményeknek a tárca számára is rendszeres tájékoztatást kell adniuk a pénzügyi helyzetükről. A támogatás jogszerű felhasználását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellenőrzi. Amennyiben az ellenőrzés során szabálytalanságot  észleli a hivatal, a szolgáltatónak vissza kell fizetni a vitatott összeget. További részletek a pénteki Világgazdaságban

 
 

 

egészség egészségügy várólisták kórházadósság oep kehi
Kapcsolódó cikkek