Cégvilág

Vannak csodák: jövőre 10 százalékos béremelés a Google-nál

Annak érdekében, hogy megelőzze a konkurenciához való elvándorlást több ezer munkavállalójának emeli fizetését a Google Inc. – írja a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal (WSJ). Béremelésre a vállalat vezető beosztású alkalmazottai számíthatnak világszerte, s a jövő évi kifizetésekben érvényesül.

Mintegy 23 ezer munkavállalójának ad egységesen 10 százalékos béremelést a Google világszerte, hogy megelőzze, hogy a jól képzett alkalmazottakat a versenytársak csábítsák el. A Facebook-alkalmazottak mintegy 10 százaléka egykor a Google-nál dolgozott, de a keresőóriástól más szilikon-völgyi vállalat is számos alkalmazottat csábított el.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója e-mailben tájékoztatta az érintetteket, kiemelte célja többek között a vállalati iránti lojalitás növelése. A vezér szerint az alkalmazottaknak érezniük kell, hogy elismerik kemény munkájukat. A Google továbbra is vonzó munkahely akar maradni, amely perspektíva a legkvalifikáltabb munkaerő számára. Schmidt szerint a vállalat belső felmérése azt mutatja, hogy a fizetés igenis komoly motiváló erő.

A német Siemens csoport rendkívüli juttatásokkal honorálja a csoport dolgozóinak, hogy helytálltak a válság közepette is. "A legmélyebb tisztelet és köszönet illeti a munkatársakat a nehéz időkben nyújtott teljesítményükért" - mondta a Siemens vezérigazgatója a cégcsoport szerdai közleménye szerint.

A mintegy 400 ezer dolgozó között 310 millió eurót osztanak szét, ezen kívül Németországban már februártól emelik a béreket, 2,7 százalékkal, az eredetileg tervezett áprilisi időpont helyett.

Itt a Hol a hitel? Ínség vagy bőség jön a vállalati hitelezési piacon? Kinek adnak kölcsönt a bankok, s kinek nem? S vajon miért nem? Túl nagy a kockázat? Kevés a biztosnak látszó Ha kíváncsi a részletekre, s más vállalkozások tapasztalataira, jöjjön el a Világgazdaság konferenciájára december 2-án a Gerbeaud Házba Budapesten. Részletek: www.vg.hu/konferencia oldalon találhatók.

A Google szóvivője azonban nem kívánta kommentálni a béremelést. A vállalat ugyanakkor matematikai számításokat kezdett végezni, mely alkalmazott hagyja el valószínűleg a közeljövőben a céget. A Google-nak nem lesz nehéz finanszírozni alkalmazottainak bérszínvonalának emelésére, miután a vártnál jobb negyedéves eredményeket tett közzé.

A BCG Partners elemzése szerint a fizetések emelése komoly nyomot hagy majd a vállalat adózott eredményén jövőre, ugyanakkor nem biztos, hogy az alkalmazottak ennek hatására maradnak a Google-nál.

BCG bérszínvonal IT béremelés Google Facebook
Kapcsolódó cikkek