Cégvilág

Világszerte emelkedhet a ruhák ára

A kínai termelők jelentősen, akár 30 százalékkal magasabb árat kérnek az amerikai gyártóknak értékesített pamutért, a Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint az áremelkedést hamarosan az egész iparág megérzi majd.

A pamut határidős piaci ára 70 százalékkal emelkedett ebben az évben. A világ első számú felhasználója és importőre, Kína termelése immár tizenkettedik éve marad el a kereslettől, ezzel pedig 1995 óta nem látott, alacsonyra szintre csökkennek a készletek.

A Gap, a J. C. Penney és más amerikai kereskedők már érzékelik az áremelkedést és a Bloomberg tudósítása szerint hamarosan a Wal-Mart vásárlói is nagyobb számokat látnak majd az árcédulákon. Eddig ugyan még egyik cég sem nyilatkozott konkrétan az áremelésről, de a helyzetet jól érzékelteti, hogy a Shandong Zaozhuang Tianlong Knitting Co. júliusban még 3,20 dollárért adott el egy pólót a Polo Ralph Laurennek, míg most az ár 4 dollárra emelkedett.

A Ningo Seduno csoport, amely többek között a H&M-nek, a Nike-nek, az Adidasnak, valamint a Zarát birtokló Inditexnek szállít évi 30 millió dollár értékben, csaknem 20 százalékkal emelte az árakat július óta.

Ráadásul a piac rendkívül volatilis, a Tianlong például csakis egy hétre előre hajlandó árat közölni, így számos kiskereskedő a jövő évre még egyáltalán nem vesz fel rendeléseket.

ár pamut Adidas ruha áremelés termelés Nike kínai Zara
Kapcsolódó cikkek