Cégvilág

Önnek hiányozna Caps Lock gomb?

A Google a közelmúltban mutatta be a Chrome operációs rendszerrel működő notebookjait, amivel máris vitát gerjesztett a netpolgárok körében, a keresőóriás ugyanis száműzte a billentyűk közül a Caps Lock gombot.

"Úgy gondoljuk, hogy ez a lépés javítja majd a weben megjelenő kommentárok minőségét"- magyarázta a Caps Lock eltűnését Sundar Pichai, a Google Chrome projektjének vezetője a notebookok bemutatójakor. A Yahoo szerint abban a pillanatban nemigen volt világos, hogy a Google komolyan gondolja-e mindezt, azóta pedig tart a vita arról, van-e joga a keresőóriásnak ahhoz, hogy eltüntessen a klaviatúráról egy régóta használt billentyűt.

A Caps Lock gomb a nyolcvanas években tűnt fel az első IBM klaviatúrák megjelenése idején, a billentyű akkor még a space felett, a jobb oldalon foglalt helyet. 1986-ban az IBM átalakította a billentyűzeteket, és a Caps Lock ekkor került a mai helyére, a bal oldalra, a Tab fölé. A Caps Lock ellenes csoportok (a weben számtalan ilyen tevékenykedik) azzal érvelnek, hogy a billentyű mostanra értelmét vesztette, hiszen a nagybetűkhöz használható a Shift, ráadásul a fórumokon és a net tér más részeiben is elterjedt a "kiabálás", vagyis a kizárólag nagybetűkkel írt szövegek használata.

Egyébként a Caps Lock eredete akár a mechanikus írógépekig visszavezethető, hiszen az ezeken található, Shift Locknak nevezett gomb segítségével a gépelő nagybetűs írásra válthatott és az újabb lenyomással tért vissza a kisbetűkhöz. Ez a funkció évtizedekig hasznos volt, hiszen dőlt betűk híján így könnyen ki lehetett emelni egyes szövegrészeket. Kérdés, hogy a notebookok korában szükség van-e még az utódjára?

írógép caps lock billentyűzet chrome notebook Google
Kapcsolódó cikkek