Cégvilág

Szigorodnak a receptköteles gyógyszerszabályok Ukrajnában

Jövőre a gyógyszertárakban kapható gyógyszerek 70 százalékát kizárólag receptre vásárolhatják meg az emberek Ukrajnában. Korábban Zinovy Mytnik közegészségügyi miniszter a gyógyszerek receptre történő árusítását december elsejei bevezetésével számolt.

Az új jogszabályokat magyarázva a minisztérium sajtószolgálata közölte, hogy az orvosoknak a recepteken a gyógyszerek aktív hatóanyagainak latin elnevezését fel kell tüntetniük és nem pedig a kereskedelmi megnevezésüket. Ezen kívül a recepteket két példányban kell majd elkészíteni, az egyik megmarad a patikában három hónapig. Az új gyógyszer-értékesítési rendszer 2011 első negyedében lép hatályba Ukrajnában.

A vény nélkül is kapható gyógyszerek száma Magyarországon az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt. Míg 1990-ben a forgalomban lévő gyógyszerkészítmények 11 százaléka (134 gyógyszer) volt vény nélkül kapható, 2000-ben részarányuk 18,5 százalékra növekedett (764 gyógyszer). 2001-ben az összforgalom mintegy 13 százalékát tették ki a vény nélkül is kapható készítmények, forgalmuk termelői/beszerzői áron 33 milliárd forint volt.

gyógyszer vény gyógyszerész recept orvos patika
Kapcsolódó cikkek