Cégvilág

A Google a 450 kilós gorilla, de könnyű megcsiklandozni

A Guardian által megkérdezett szakértők szerint a Google óriási kihívással néz szembe; a keresési találatok szűrését ugyanis egyre jobban megnehezíti a rengeteg spam, amit egyelőre nem képes kezelni a keresési piac első számú szereplője.

Az átlagemberektől a Berkeley Egyetem tanáráig több panaszt idéz a Guardian, amelyek szerint egyre nehezebb a keresés a Google segítségével, mivel akár mosogatógépet keres a felhasználó, akár a kockázati tőkéről szeretne tájékozódni, a spameket egyre nagyobb számban jelennek meg a találatok között.

A lap megfogalmazása szerint a jelenség oka egyértelmű: a Google az iparág 450 kilós gorillája, az évek során pedig komplett szektorok épültek ki arra, hogy megcsiklandozzák ezt a gorillát. Időközben több új kereső is megjelent a piacon, közülük számos szoftver kifejezetten hangsúlyozza a találatok szűrését. Ezek közül kiemelkedik a Blekko, amely állítása szerint a Google-étól teljesen eltérő módszerrel gyűjti össze a találatokat és lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy megjelöljék a kéretlen honlapokat.

A lap felveti, hogy a Google-nak nem feltétlenül érdeke, hogy teljes erőbedobással küzdjön a spamek ellen, hiszen a friss adatok szerint továbbra is az első oldal tetején megjelenő linkek gyűjtik be a kattintások 89 százalékát, hiába növekszik a kéretlen oldalak száma. Ráadásul a spammerek egyúttal rengeteg fizetett hirdetést is közzétesznek a Google-on.

kereső hirdetés találat kéretlen Google link keresés spam
Kapcsolódó cikkek