Cégvilág

Állva repülte át Amerikát - Átlagon felüli méretekkel nehéz

A közelmúltban egy fiatalembernek állva kellett megtenni egy hosszú repülőutat az Egyesült Államokban.

 A turista osztályon utazó, az átlagnál magasabb 201 centiméteres férfi lábai ugyanis nem fértek be az ülés alá - számolt be az esetről az amerikai ABC News hírcsatorna. A 25 éves Brooks Anderson a Spirit Airlines Chicagóból Floridába tartó járatán utazott, hogy a karácsonyi ünnepeket a családjával a kellemesebb klímájú (dél)keleti-parti államban tölthesse.

A személyzet egyet tehetett, hogy felajánlotta neki próbálja elcserélni helyét egy a vészkijáratnál ülő utassal, a vészkijáratok melletti üléseknél ugyanis általában nagyobb a sorok közötti hely. Senki nem volt azonban hajlandó átadni a helyét Andersonnak, aki végül arra kérte a személyzetet, engedjék meg számára, hogy csak fel- és leszállásnál kelljen bepréselődnie az ülésbe, a többi időben pedig állva "szenvedhesse" végig az utat

Az eset ismét felvetheti a kérdést, meddig mehetnek el a légitársaságok a turistaosztályok helyeinek a spórolásával, ami különösen az utóbbi években ölt mind komolyabb méreteket, mind az ülések mérete, mind a sorok közötti helyek minimalizálásával. Ezeken ülni órákon át, már az átlagos méretű utasnak is kínszenvedést jelent. Miközben a világ egészségügyi intézményei sorra hívják fel a figyelmet a trombózis veszélyre, amit az ilyen kényszerhelyzetek is előidézhetnek. Nemcsak az utas felelőssége, hogy a hosszú járatokon ahányszor csak teheti, álljon fel és mozogjon. 

A légiforgalomban a magas utasok helyzetével eddig nem nagyon foglalkoztak, nem így a túlsúlyosokéval, akiket vagy külön illetékkel sújtanak a társaságok, vagy két jegyet vetetnek meg velük. A közvélekedés a kövér embereket kevésbé sajnálja emiatt, mondván maguk tehetnek a bajukról, viseljék a következményeket, a magas emberek azonban nem tudnak visszatörpülni - érvelnek az érintettek.

Az sem mindig megoldás, hogy az átlagnál magasabb utas a jegyvásárlásnál már előre foglaljon le egy vészkijáratos ülést. Ez többnyire nehezen kivitelezhető mivel a légitársaságok egy része vagy nem engedi az ülések előfoglalását, vagy ha mégis, a beszállásnál végül nem azt a helyet kapja meg az utas. A fapados légitársaságoknál pedig fizetni kell azért, hogy ülést választhassunk.

ülés légitársaság turistaosztály
Kapcsolódó cikkek