Cégvilág

Amerika ismét a gyapotföldek országa lehet

A határidős gyapot ára rekord magasságra szökött, mivel a globális kínálat nem tud majd lépést tartani a világ legnagyobb felhasználójának, Kínának a növekvő igényével.

A kínai gyapotimport ugyanis 2010-ban 86 százalékkal ugrott meg, mivel az ország gazdasági növekedése növelte a textilgyárak igényét, viszont a kedvezőtlen időjárás kihatott a belföldi termésre. Az árak az elmúlt évben megkétszereződtek. A szeptemberi szállítású gyapot ára 6,7 százalékkal nőtt, tonnánként 4 940 dollárra a kínai árutőzsdén – ez a legmagasabb ár november 10. óta.

A Bloomberg szerint a globális termelés az augusztus 1-jével kezdődött évben 25,138 millió tonna lesz, ami csökkenést jelez a decemberben becsült 25,154 millió tonnával szemben - közölte az amerikai földművelésügyi minisztérium január elején. A globális raktárkészlet a prognózis szerint az értékesítési év végén 9,3 millió tonna lesz, ami a legszűkebb mennyiség az 1995-1996-os évad óta - hangoztatta Luke Mathews, a Commonwealth Bank of Australia agrártermékekben illetékes stratégája.

A gyapotkészletet a pakisztáni áradás és a rendkívül hideg kínai időjárás is csökkentette, az amerikai gyapottermelők pedig máris megkezdték a piaci rés betöltését. A legnagyobb gyapottermelőnek számító Texasban például 10 százalékkal növelik a kitermelést az idei évben és más államokban is felszaporodnak a farmok. A szektor szereplői szerint az új ültetvények többségén a legmagasabb minőségű, Pima gyapotot termesztik majd, amelynek extra hosszú rostjait a csúcsminőségű törülközők és lepedők gyártásához használják fel.

ár pamut drágul gyapot termeszt Pakisztán rekord
Kapcsolódó cikkek