Cégvilág

Kétezer milliárd vár a KKV-kra, de jó vigyázni - Részletek

Kétezer milliárd forint áramolhat a magyar gazdaságba az Új Széchenyi Terv keretében kiírásra kerülő új pályázati konstrukciók január közepi startolásának köszönhetően.

Az új pályázati ciklusban a 4 Tender Hungary pályázati tanácsadó cég szerint elsősorban a kis- és középvállalkozások (KKV) számára lesznek a legjobb pályázati lehetőségek.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) segítségével közvetlenül, illetve közvetetten mintegy 2000 milliárd forint áramolhat a gazdaságba. A korábbi kormányzati, illetve szabályozói ígéretek szerint az ÚSZT keretében az egyszerűbb intézményrendszer, a kisebb adminisztrációs teher, a gyorsuló döntéshozatal és a gyors kifizetések növelni fogják a pályázói elégedettséget.

Ismét kiírásra kerülhet a nagy népszerűségnek örvendő vállalati képzéseket támogató pályázat utódja. Ennek keretében a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) által akkreditált szakmai és nyelvi képzésre igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a KKV-k.  Várható támogatás az üzleti folyamatok hatékonyságát növelő vállalatirányítási információs rendszerek (ERP - Enterprise Resource Planning) bevezetésére és ahhoz kapcsolódóan hardverek beszerzésére és tanácsadás igénybevételére is. Azok a kkv-k is készülhetnek, amelyek eszközbeszerzéseket terveznek. Az ezt támogató pályázati kiírások is elindulnak.

Lehetőséghez jutnak azon cégek is, amelyek komplex fejlesztéseket terveznek (eszközbeszerzés, ingatlanfejlesztés, informatikai fejlesztés, képzés, irányítási rendszerek bevezetése, stb.). Mindegyik kiírás úgy nevezett automatikus, gyorsított bírálatú lesz és a szerencsés nyertesek a pályázat beadásától számítva 1-2 hónapon belül nemcsak az eredményt tudják meg, hanem a feltételek teljesülése esetén a Támogatási Szerződést is megköthetik.

Az Új Széchenyi Terv keretében lesznek teljesen új konstrukciók is.  Elindulhat egy gyorsított bírálatú és egyszerűsített innovációs pályázat a kkv-k számára. A kisebb méretű innovációs projektek támogatására az elmúlt években nem volt lehetőség. Teljesen újfajta kiírások is lesznek, megjelennek azok a pályázatok, amelyekben kombinálják a visszatérítendő (pl. hitel) és a vissza nem térítendő támogatásokat. Ezeknél a konstrukcióknál a KKV-k az önrész előteremtéséhez is hatalmas segítséget kapnak. Azon cégeknek sem kell sokat várni, amelyek telephelyfejlesztéshez, komolyabb innovációs projektekhez, szálláshelyfejlesztéshez várnak vissza nem térítendő támogatást.

Dr. Körmendy Zsófia, a 4 Tender Hungary ügyvezetője szerint fontos felmérni, hogy milyen kötelezettségeket tudnak vállalni (árbevétel növekedés, létszámnövelés, stb.) a pályázók, komoly bajba kerülhet ugyanis az a vállalat, amelyik a vállalásait nem tudja majd teljesíteni. Ilyen esetben nem csak a megkapott támogatást kell majd visszafizetni, hanem jelentős büntetőkamatot is. Éppen ezért alaposan fel kell mérnie a pályázóknak, hogy – támogatással – képesek-e új munkahelyek teremtésére (beleértve az atipikus foglalkoztatási formákat is).

ERP konstrukció FAT Széchenyi terv úszt forrás kkv pályázat munkahely
Kapcsolódó cikkek