Cégvilág

Mindenütt jó, csak otthon nem

A PricewaterhouseCoopers (PwC) friss felmérése szerint két évvel a recesszió mélypontja után a vezérigazgatók jövőbeli növekedésbe vetett bizalma újra közel arra a szintre tért vissza, amelyen a válság előtt állt.

Az egész világra kiterjesztett, 1 201 vezérigazgató részvételével lezajlott felmérésben a válaszadók 48 százaléka „nagyon bizakodó” volt arra nézve, hogy a következő 12 hónap folyamán növekedés várható.  Ez jelentős különbség a tavalyi 31 százalékhoz viszonyítva, és megközelíti a gazdasági válság bekövetkezését megelőzően, 2008-ban elért 50 százalékot – derül ki a davosi Világgazdasági Fórumon bemutatott elemzésből.
 
Összességében véve a vállalatvezetők 88 százaléka nyilatkozta, hogy mára bizakodó a következő 12 hónap kilátásait illetően, a tavalyi 81 százalékhoz képest. Hosszabb távon 94 százalékuk bízik benne, hogy három év múlva az átlagos növekedési ütem legalább 2 százalék lesz. 

A vállalatvezetők a jövőbeli növekedés szempontjából Kínát tekintik a legfontosabb országnak, melyet az Egyesült Államok, Brazília, és India követ. Ugyanakkor Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát tekintik a termékek és nyersanyagok legfontosabb forrásának. Az európai a vállalatvezetők 90 százaléka a következő 12 hónap folyamán bővülést vár cége működése kapcsán Ázsiában, míg 70 százalék állította ezt Kelet-Európáról. Azonban a válaszadók csupán egyharmada jelentette ki, hogy magas növekedési potenciált kínál az az ország, ahol központi telephelye található.

A következő 12 hónap során a legkecsegtetőbb növekedési lehetőséget stratégiai szempontból az új termékek és szolgáltatások kifejlesztése, illetve a meglévő piacokon szerzett részesedés növelése kínálja, véli a megkérdezett vezérigazgatók 29 százaléka. A fúziók és felvásárlások, illetve a vegyes vállalatok és cégszövetségek hátraszorultak a növekedési stratégiák sorában.

A vezérigazgatói bizalom pozitív lendületét tükrözték a munkaerő-felvételi tervek: világszerte a vállalatvezetők több mint fele mondta, hogy munkahelyteremtést tervez a következő évben. A közép-európai, távol keleti, illetve afrikai vezérigazgatók különösen derűlátók voltak a munkaerő-felvétel kapcsán. Hangsúlyos eredménynek számít, hogy a tavalyi 25 százalékhoz képest a vállalatvezetők mindössze 16 százaléka említette, hogy a következő évben leépítésekre számít.

felmérés vállalatvezető PricewaterhouseCoopers PwC bizalom derülátás cégvezető
Kapcsolódó cikkek