Cégvilág

Negyedével kevesebb búza?

Rendkívüli károk a belvíz miatt, kukoricából így is rekordtermés lehet

Akár 25 százalékkal kevesebb búza és repce teremhet az idén a belvíz okozta károk miatt Magyarországon, ha viszont további időjárási anomáliák nem lesznek, akkor kukoricából rekordmennyiséget takaríthatnak be – állítják a Világgazdaság által megkérdezett szakértők. Az elmúlt év csapadékos és a közelmúlt enyhe időjárása miatt ma Magyarországon több mint 400 ezer hektárnyi belvizes terület van, ám az átnedvesedett, de így is művelésre alkalmatlan területekkel együtt csaknem egymillió hektárnyi föld esik ki a mezőgazdasági termelésből. Ennyi tehát az, amellyel nem tudnak a gazdák mit kezdeni a hazánkban összesen rendelkezésre álló 4,5 millió hektárnyi művelésre alkalmas területből. A Magyar Agrárkamara becslése szerint a belvíz miatt eddig 200 ezer hektárnyi búza, repce és más kalászos vetemény már biztosan elpusztult, ez csaknem 15 milliárd forintos kárt jelent eddig a gazdálkodóknak. Az ágazat számos vállalkozása kerülhet így csődközeli helyzetbe, de az egyelőre talpon maradók is elveszíthetik hitelképességüket, és valószínűleg sok helyütt leállnak a fejlesztésekkel is.

A mezőgazdasági vállalkozások eddigi ráfordításai is hiábavalónak bizonyultak, hiszen az őszi talajművelésre, szántásra, lazításra költött százmilliók után újra helyre kellene állítani az érintett területeket. A belvízzel elöntött vagy csak túlságosan átázott földekből a víz kimossa a tápanyagot, elpusztítja a talajflórát, ezért rendkívül költséges eljárásokkal, altalajlazítással és szerves anyag utánpótlásával lehet újra művelésbe vonni a területet. A belvíz miatt a kalászos gabonákból, elsősorban a búzából és a repcéből lesz kevés, az idén az optimális mennyiséghez képest akár 25 százalékkal is kevesebb lehet a betakarítható mennyiség – nyilatkozott lapunknak Horváth Gábor. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára hozzátette: ha a világ más tájain is további időjárási problémák lesznek, akkor az még tovább növelheti a búza árát. Ez a kínálathiányból fakadó drágulás valamelyest enyhítheti az agrárvállalkozások terheit, hiszen a kevesebb termést a szerencsések jobb áron értékesíthetik – tette hozzá a főtitkár.

A búza esetében az összes betakarításra alkalmas terület mindössze 850 ezer hektár körül alakulhat Magyarországon. Ha további időjárási szélsőségek nem lesznek, ez még így is rendkívül alacsony termést vetít előre – erősítette meg lapunknak Raskó György. Az agrárközgazdász szerint mindez a már most tapasztalható komoly búzahiányt mélyíti el. Raskó hozzátette: ha azonban viszonylag száraz, meleg tavasz áll előttünk, akkor a gazdák áttérnek a kukoricára. Valószínűsíthető tehát, hogy az idén 1,2-1,3 millió hektáron termesztenek kukoricát, így a szokásos 7,5 millió helyett 9 millió tonnát takaríthatnak be. Ez a 20 százalékos növekedés rekordmennyiség lenne a kukorica esetében – mutatott rá Raskó. A kukoricának ráadásul már most is aránylag magas az ára, ez is vonzó lehet a mezőgazdászok számára. Hasonló termésnövekedésre lehet számítani a napraforgó esetében is.

Közmunkások a belvízvédelemben

A következő hét elejétől mintegy 13 600 munkanélküli kezdhet el dolgozni az új országos közfoglalkoztatási programban, melyben az idén az ár- és belvíz elleni megelőző védekezésé a fő szerep – jelentette ki Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap Újfehértón. Ez a szám éves átlagot jelent, a csúcsidőszakban akár a 22-24 ezer főt is meghaladhatja a foglalkoztatottak létszáma – hangzott el. Kétezer munkanélküli kaphat képzést.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap bejelentette: a kormány 5 milliárd forintot szán az ár- és belvízvédelmi munkálatok legsürgősebb teendőire. Korábban kifejtette lapunknak: kiemelt szerepet szánnak a közfoglalkoztatásnak a vízgazdálkodásban. A cél, hogy a jelenlegi négyezer dolgozó helyett a ciklus végére tízezer állandó alkalmazottat foglalkoztasson a szektor.


Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap bejelentette: a kormány 5 milliárd forintot szán az ár- és belvízvédelmi munkálatok legsürgősebb teendőire. Korábban kifejtette lapunknak: kiemelt szerepet szánnak a közfoglalkoztatásnak a vízgazdálkodásban. A cél, hogy a jelenlegi négyezer dolgozó helyett a ciklus végére tízezer állandó alkalmazottat foglalkoztasson a szektor. Közmunkások a belvízvédelemben A következő hét elejétől mintegy 13 600 munkanélküli kezdhet el dolgozni az új országos közfoglalkoztatási programban, melyben az idén az ár- és belvíz elleni megelőző védekezésé a fő szerep – jelentette ki Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap Újfehértón. Ez a szám éves átlagot jelent, a csúcsidőszakban akár a 22-24 ezer főt is meghaladhatja a foglalkoztatottak létszáma – hangzott el. Kétezer munkanélküli kaphat képzést.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap bejelentette: a kormány 5 milliárd forintot szán az ár- és belvízvédelmi munkálatok legsürgősebb teendőire. Korábban kifejtette lapunknak: kiemelt szerepet szánnak a közfoglalkoztatásnak a vízgazdálkodásban. A cél, hogy a jelenlegi négyezer dolgozó helyett a ciklus végére tízezer állandó alkalmazottat foglalkoztasson a szektor. -->

belvíz termésátlag kukorica mezőgazdaság búza
Kapcsolódó cikkek