Cégvilág

Nem volt gond a MOL-eladással - Felmentették az OMV-vezért

A bécsi tartományi bíróság felmentette Wolfgang Ruttenstorfert, az OMV elnök-vezérigazgatóját a bennfentes kereskedelem vádja alól.

Ruttenstorfer, aki várhatólag márciusban nyugdíjba vonul, mindvégig ártatlanságát hangoztatta és azt állította, hogy az osztrák pénzpiaci hatóság nyomás hatására cselekedett a vádemelés ügyében. Az osztrák bíróság tegnap bizonyíték hiányában felmentette a cégvezért, de az ügyészség fellebbezett, így az eljárás egy bécsi fellebbviteli bíróságon folytatódik, egyelőre nem tudni, mikor – jelenti a Financial Times.

Mint arról beszámoltunk, az ügyészség azzal vádolta a vezérigazgatót, hogy bennfentes információk felhasználásával vásárolt cégei részvényeiből. Ruttenstorfer 2009 március 23-án szerzett meg 26 500 OMV-részvényt, egy héttel azelőtt, hogy az osztrák energiakonszern bejelentette, hogy eladja 21,2 százalékos MOL-részesedését az orosz Szurgutnak.

Mivel ismerte a cég terveit, a vezér vélhetően olcsóbban jutott hozzá a papírokhoz, mint más befektetők. Ugyanakkor az osztrák jogrend szerint a bennfentes tilalma akkor is érvényes, ha azzal az érintett nem jutott extra haszonhoz.

A vezért egyébként már 20 ezer euróra megbírságolta a pénzügyi felügyelet a piac manipulálása miatt, mivel március 21-én, sajátrészvény-vásárlása előtt két nappal egy interjúban azt állította, hogy cége az év végéig nem tervezi a MOL-részesedés eladását.

részvény eladás OMV pénzügyi felügyelet bennfentes kereskedelem Ruttenstorfer Mol
Kapcsolódó cikkek