Cégvilág

Újraosztják az EMFESZ ügyfeleket

Engedély nélkül az EMFESZ, vevői ellátására a kereskedőknek ajánlatot kell tenniük

A Magyar Energia Hivatal (MEH) január 13-i hatállyal 90 napra felfüggesztette az EMFESZ Kft. gázkereskedelmi engedélyét, mert a társaság nem tudja ellátni ügyfeleit. „A Földgázszállító Zrt. (FGSZ) kedd reggel 6 órától nem szállít gázt az EMFESZ-nek, mert az jelentős, részben már lejárt tartozást halmozott fel cégünkkel szemben” – mondta lapunknak az FGSZ vezérigazgatója. Zsuga János tovább tárgyal a tartozás rendezéséről, a felhasználók gázellátása most és később is biztosított.

A tartozás nagyságát Zsuga János nem fedte fel, más forrásból 6,5 milliárd forintot hallottunk. További 2,2 milliárd forintjába került a hazai gázipar egészének az, hogy az EMFESZ-nek már december utolsó hetében sem volt pénze gázt vásárolni, ezért ügyfeleit a gázrendszer nyomása fenntartását célzó, úgynevezett kiegyenlítő gázból szolgálta ki. Ennek árát úgy teremtette elő a Keler elszámolóház, hogy lehívta a gázkereskedelmi rendszer tagjainak bankgaran-ciáját. Az FGSZ vesztesége a fenti MEH-döntés ellenére is tovább nő, mert még néhány napig a piacinál 20-30 százalékkal drágább kiegyenlítő gázból kell kiszolgálni az EMFESZ ügyfeleit, de ezt a 20-30 százalékos felárat nem lehet a bankgaranciákból kifizetni.

Hét nap után rendeződhet a helyzet. A felfüggesztési határozat után a MEH – a rendeletnek megfelelően – felszólította az összes hazai piaci és egyetemes gázkereskedőt, hogy 48 órán belül tegyenek ajánlatot az EMFESZ egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleinek ellátására. Az ajánlatok alapján a MEH a döntéstől számított 7 napon belül kijelöl egy vagy több szolgáltatót az EMFESZ-ügyfelek átvételére. A felkínált ár, a forrás, a forrás helye és az ajánlattevő ügyfélszolgálati kapacitása alapján határoz.

A kereskedők és szolgáltatók ezzel egyszerre kerültek jó és rossz helyzetbe. Az EMFESZ-ügyfelek megszerzésével növelhetik a piacukat, de a gázt az új fogyasztóknak is az alacsonyan tartott hatósági áron kell adniuk. Piaci vélemények szerint mérete és forrásai alapján az országban csak a Tigáz és az E.On Energiaszolgáltató alkalmas arra, hogy az EMFESZ összes lakossági fogyasztóját átvegye. Ezt e két társaságnál meg is erősítették lapunknak.

 „Szerződései és tárolt gáza alapján az E.On természetesen képes ellátni a hozzá visszatérő ügyfeleket, mellesleg az EMFESZ-t is cégünk látta el gázzal” – válaszolt lapunknak Kutas István, a társaság szóvivője. A Tigáz is kész átvenni az EMFESZ mind a 350 ezer vevőjét Győrösi Pál szóvivő szerint. „Már eddig is vissza-visszatértek hozzánk az EMFESZ-től olyan felhasználók, akiknek az ott adott árkedvezménynél többet ért, hogy nálunk könnyebb a számlafizetés, részletfizetés is van, adott feltételek mellett még 12 havi fizetési haladékot is adunk” – mondta. A GDF Sueznél még értékelik a helyzetet. A Főgáznál készek korábbi ügyfeleik visszavételére és újak ellátására is. A Főgáz kártya igénylőinek azonnal 6 százalékos gázdíjkedvezményt adnak, és segítenek az energiatakarékosságban is.

A MEH határozhat úgy is, hogy minden érintett fogyasztót a korábbi szolgáltatójának kell visszavennie. Akárhogyan is dönt, amint újraosztják az érintett ügyfélkört, új célokért indulnak harcok a piacon. Az EMFESZ-nek azon kell dolgoznia, hogy 90 nap alatt annyi pénzt hajtson be, és annyi adósságot rendezzen, amelynek eredményeként visszakaphatja kereskedői engedélyét, amelytől egyébként végérvényesen elbúcsúzhat. Közleménye szerint 2011 első negyedében már újból szeretne kedvezményes feltételekkel gázt eladni. (Cégszerű működése és egyéb tevékenysége e 90 nap alatt is fennmarad.)

Ám a többi piaci szereplőn is múlik, hogy könnyű lesz-e a visszatérése. Azok a szolgáltatók vagy kereskedők, amelyek hosszabb távon is meg akarják tartani új, főként lakossági felhasználóikat, várhatóan olyan feltételeket teremtenek majd, hogy új ügyfeleik 90 nap elteltével se akarjanak viszszamenni az EMFESZ-hez. Azok a kereskedők, szolgáltatók viszont, amelyeknek teher a MEH döntése alapján átvett fogyasztók ellátása, nyilván nem járnak majd a kötelezőnél jobban a kedvükben.

Nyerő ügyfelek

Az EMFESZ ügyfelei viszont mindenképpen nyertesek. Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak eddig olcsóbban kapták a gázt, mint az egyetemes szolgáltatásbeliek, és mostantól is „csak” a hatósági árszintig nő a tarifájuk.

Kereskedőváltásuk automatikus lesz. Az EMFESZ nagyfogyasztó ügyfeleiért még verseny is indulhat.

Kereskedőváltásuk automatikus lesz. Az EMFESZ nagyfogyasztó ügyfeleiért még verseny is indulhat. -->

emfesz gázszolgáltatás engedély gázellátás ügyfelek
Kapcsolódó cikkek