Cégvilág

A Nokia "behódolt" a Microsoftnak

A Nokia bejelentette: stratégiai együttműködést kötött a Microsofttal és mostantól a Windows Phone lesz az elsődleges operációs rendszer a finn vállalat okostelefonjain.

"A Nokia kritikus ponton áll és a jelentős változások elengedhetetlenek" – jelentette be a konszern vezére. Stephen Elopnak a menedzsment átalakításával kapcsolatos tájékoztatását ugyanakkor az AFP szerint csalódottan fogadták a piacok, a Nokia részvényeinek árfolyama 9,44 százalékot zuhant a hír hatására.

A Nokia egy új, tizenhárom tagú igazgatótanácsot hoz létre, a "Vezetői Csapat" névre keresztelt menedzsment csoportból négyen most csatlakoznak a finn óriáshoz. Egyúttal távozik a MeeGo szoftver fejlesztéséért felelős Alberto Torres.

Ugyanakkor a bejelentések közül a legnagyobb hangsúlyt a Symbian platform háttérbe szorítása kapta. A Nokia "franchise szoftverként" kezeli saját fejlesztésű operációs rendszerét a jövőben, az okostelefonokra pedig a Microsoft Windows Phone programját telepíti. A Nokia megfogalmazása szerint szeretné megtartani és átcsatornázni mintegy 200 millió, Symbiant használó felhasználóját. Az Intellel közösen fejlesztett másik szoftver, a MeeGo viszont marad és továbbfejlesztik a következő generációs készülékekhez. A Nokia eddig nem dobott piacra MeeGóra épülő telefont, a tervek szerint erre az idén sor kerül.

"Jelentős létszámcsökkentést" jelentette be Stephen Elop, a leépítések pontos részleteit egy későbbi időpontban teszi közzé a Nokia. A vállalat alkalmazásában 2010 végén 132 500 dolgozó állt. A vezérigazgató szerint a Nokia túl magas költségekkel dolgozik és ezért megtakarításokat tart szükségesnek.

okostelefon operációs rendszer windows Nokia Microsoft MeeGo
Kapcsolódó cikkek