Cégvilág

Biztonságosabban lehet ezentúl gyógyszerekhez jutni

Elfogadta az európai parlament a gyógyszerhamisításról szóló irányelvet, amivel a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bejutását kívánják megakadályozni.

Az irányelv tovább erősíti a gyógyszerek biztonságosságát, ezáltal hozzájárul a gyógyszerekbe vetett bizalom növeléséhez. A magyar EU-elnökség célja, hogy az irányelvtervezet jogász-nyelvészi egyeztetése még a tavasz folyamán véget érjen, és az új jogszabály az hivatalos lapjában még ebben a félévben kihirdetésre kerüljön, lehetővé téve, hogy a végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket a tagállamok mihamarabb megkezdhessék - tájékoztatott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőosztálya.

A hamis gyógyszerpiac növekedése becslések szerint évi 12-16 százalék, amely elsősorban a fejlődő országokban ölt aggasztó méreteket, ahol a forgalmazott gyógyszerek -irányelvakár fele is hamis lehet. Európában a teljes piac 10 százalékát teszik ki a hamis gyógyszerek, ez évente mintegy 500 milliö eurós adókiesést jelent a nemzeti költségvetéseknek.

E gyógyszerek készítői kihasználják a beteg emberek, a gyógyulni vágyók, az orvos- és gyógyszerészeti tudományban feltétel nélkül bízók helyzetét. Világszerte aggasztó méreteket öltött, és egyre komolyabb károkat okoz a gazdaságnak is. Terjedésének megfékezésére a gyógyszeripar egyedül nem képes, globális együttműködésre, politikai összefogásra és a termékek nyomon követését segítő, új technológiai megoldásokra van szükség. Hazánkban a hamis készítmények térhódítása még viszonylag kezdeti stádiumban van.

gyógyszerhamisítás eu irányelv gyógyszerbiztonság
Kapcsolódó cikkek