Cégvilág

Enyhe növekedés a szállodapiacon

A tavalyi, a vendégek és az eltöltött éjszakák számának növekedéséből elsősorban a szállodák profitáltak ahol a növekedés összességében 6 százalék körüli volt, azonban a magasabb kategóriájú négy és ötcsillagos egységek, 15 százalék körüli növekedést tapasztalhattak – állítja a Colliers International budapesti irodájának a szállodapiacra vonatkozó 2011-es piaci jelentése.

A forgalomnövekedés leginkább a külföldi vendégek visszatérésének köszönhető, míg a belföldi vendégek száma lényegében stagnált. Ebből elsősorban Budapest profitált ahol jellemzően magas a külföldi vendégek aránya, itt 5 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma. Az alacsony kereslet miatt a Balatonon 5-8 százalékkal csökkent a belföldi és külföldi vendégéjszakák száma egyaránt, egyedül a wellness-szállodák (elsősorban a kapacitásbővülés miatt) tudtak jelentős növekedést elérni – mondta Balla Ákos, a Colliers International budapesti irodájának értékbecslési, tanácsadási és piackutatási üzletág-igazgatója.

Pécsre pozitív hatással volt a tavalyi évi Európa Kulturális Fővárosa cím, a megvalósult és folyamatban lévő fejlesztések mellett 28 százalékos vendégéjszaka szám növekedés következett be. Ez magasabb, mint amit a címet elnyerő más városok általában tapasztalhattak. Szintén pozitív fejlemény a Magyarországon megrendezett konferenciák számának növekedése az első háromnegyed év alapján. A nemzetközi konferenciák száma 40 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, és bár nem érte el a 2008-as bázist, a résztvevők számának tekintetében még ahhoz képest is növekedést mutat.

A szállodai szobaárak minden kategóriában csökkentek 5-8 százalékos mértékben. A szobafoglaltság viszont átlag 2 százalékpontos növekedést mutat. Továbbra is érvényes a tendencia, hogy a magasabb kategóriájú hotelek magasabb kihasználtságot érnek el. Ez a tavalyi évben 60, 50 illetve 39 százalékos kihasználtságot jelentett az 5, 4 illetve 3 csillagos szállodákban. Magyarország EU elnöksége minden bizonnyal pozitív hatással lesz a budapesti szállodák kihasználtságára ebben az évben, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez csak fél évig tart, illetve a közelmúltban jelentős új kínálat jelent meg a fővárosban.  Mindezeket, valamint az új személyi jövedelemadó szabályok várhatóan pozitív hatásait figyelembe véve továbbra is enyhe emelkedésre számít a Colliers International a turizmus fő mutatószámainak tekintetében.

A folyamatban lévő fejlesztésekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy 2010-ben 8 új négycsillagos szálloda nyitotta meg kapuit több mint 1 000 új szobával bővítve a kínálatot. Részben örvendetes, hogy új minőségi egységekkel bővül Budapest szállodakínálata, ugyanakkor a turizmus növekedése nem tartott lépést ezzel a kínálattal így továbbra is nagy árverseny és viszonylag alacsony kihasználtság várható ebben a szegmensben. „Voltak olyan új szállodák is azonban melyek bár nagy versenyben léptek a piacra, mégis a jó menedzsment, a lokáció valamint egyediségük miatt jó évet zárhattak. Az előzetes bejelentések alapján 6 új szálloda (mintegy 400 szobával) átadását várjuk Budapesten 2011-ben, melyek között 3-,4- és 5-csillagos szálloda valamint egy apartman szálloda is található. A vidéki szállodafejlesztéseket továbbra is az Uniós forrásból érkező támogatások hajtják. 2010-ben több ilyen szállodát adtak át elsősorban a népszerűbb fürdőhelyek közelében, és ugyanerre számítunk az elkövetkezendő 1-2 évben is.” – összegezte Balla Ákos.

vendégéjszakák balla ákos szálloda Pécs colliers
Kapcsolódó cikkek