Cégvilág

Hitellimitek: az idén lazulnak a feltételek

Az idei év az óvatos növekedést hozhatja el a hazai hitelbiztosítási piacon – vélik a piaci szereplők.

A válságból való kilábalás nemzetközi szinten és Magyarországon is elindult már 2010-ben, javult a gazdasági helyzet – emelte ki Varga Gábor, az Euler Hermes elnök-vezérigazgatója, ugyanakkor az továbbra is bizonytalan, hogy milyen jellegű kilábalásra lehet számítani.
Érdeklődőkben mindenesetre a tapasztalatok szerint nem lesz hiány, a hitelbiztosítás iránt mutatott piaci kereslet ugyanis továbbra is magas. Mindez Vanek Balázsnak, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatójának véleménye szerint egyrészt a romló fizetési morállal, másrészt a fizetésképtelenné váló cégek számának növekedésével van összefüggésben: 2010-ben 17 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás indult, s ez a trend az idén is rányomja bélyegét a hitelbiztosítási szegmens teljesítményére.

A vállalatok aktivitásában Varga Gábor szerint egyrészt szerepet játszanak a válság során szerzett negatív fizetési tapasztalatok emlékei, másrészt a kilábalás megkezdődése, amely sok vállalat életében növekedést jelent, s ezzel párhuzamosan még fontosabbá válik számukra a szigorú követelésmenedzsment. Ráadásul az is igen jelentős motiváció az új ügyfelek körében, hogy a hitelbiztosítást sok finanszírozó bank vagy faktoringcég elfogadja kiegészítő biztosítékként. Bővülni mindenesetre lenne hova, hiszen mint Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője hangsúlyozta: a kereslet élénkülése ellenére is csak a cégek töredéke él a követelésbiztosítás eszközével – annak vitathatatlan előnyei és alacsony díja ellenére –, jóllehet egyes szektorok szereplőinek, a beszállítói láncoknak, de akár a gazdaság egésze számára nagy jelentősége lenne, ha a vevői fizetésképtelenségből eredő károkat nem a szállítóknak kellene elszenvedniük.

A biztosítók kockázatvállalási kapacitása és hajlandósága mindenesetre már 2010 második felében sokat javult, a piaci szereplők szerint a hitellimitek esetében sokkal inkább lehet engedékenyebb időszakra számítani. Igaz, óvatosság jellemzi továbbra is a hitelbiztosítókat, hiszen mint Varga Gábor fogalmazott: a kockázatvállalás területén is új stratégiát és metódust kellett kidolgozni, miután egy gazdasági válság után nem alkalmazhatók ugyanazok a munkafolyamatok, mint a válság előtt. A hitellimitdöntéseket az Atradiusnál is minden esetben igyekeznek az elérhető legfrissebb adatok alapján meghozni, melyben nagy hangsúlyt kapnak az ügyfelektől kapott fizetési morálra vonatkozó információk és sok esetben a hitelvizsgálók úgynevezett vevőlátogatások alkalmával szerzett személyes tapasztalatai a cégek fizetőképességét illetően. n VG

hitelek hitellimit gazdasági válság kockázatvállalás hitelfelvétel
Kapcsolódó cikkek