Cégvilág

Indiában lát potenciált a BP

Az Egyesült Királyság legnagyobb olajtársasága vegyesvállalatot alapított az indiai Reliance Industries–zal, az együttműködés révén létrejött beruházások értéke a becslések szerint 20 milliárd dollárra rúghat.

A BP és a  Reliance Industries 50-50 százalékban tulajdonosa az újonnan létrejött vegyesvállalatnak. Az ügylet révén a BP 30 százalékos részesedést kap 23 olaj és gázblokkban, amelyből 19 a Reliance Industries tulajdonában áll India keleti partján.

Cserébe a brit nagyvállalat 7,2 milliárd dollárt fizet, további 1,8 milliárd dollár értékben vállalja a későbbiekben felmerülő költségeket. A vegyesvállalatban érintett cégek szerint a partnerség keretében létrejövő beruházások értéke meghaladhatja a 20 milliárd eurót.

A BP elnök vezérigazgatója szerint a globális energiaszükséglet 2030-ra 40 százalékkal növekszik, amelynek nagy részét India adja majd. Ezért e piac szükségleteinek kielégítése jó lehetőség a BP számára. A cég becslése szerint India partjainál nagyjából az Északi-Tengerhez hasonló méretű gázmező terülhet el.

gáz olaj olajkitermelés energiaszükséglet BP gázmező India vegyesvállalat
Kapcsolódó cikkek