Cégvilág

Még bővülne a Cinema City

Minden adódó terjeszkedési lehetőséget megvizsgálunk Európában és Magyarországon is – mondta lapunknak adott interjújában Moshe Greidinger, a Cinema City International izraeli hátterű nemzetközi mozilánc vezérigazgatója, aki szerint a négy Palace-mozi megvásárlása nem érinti majd hátrányosan a magyar filmeket.

- Negatív vélemények is elhangzottak Magyarországon a Palace Cinemas felvásárlása kapcsán. Számított-e erre, illetve tapasztalt-e hasonlót a többi érintett országban?

- Kicsit meglepődtünk egyes megnyilatkozásokon, nem számítottunk ilyen reakciókra, máshol nem tapasztaltunk hasonlót. Úgy gondolom, hogy egyrészt nincsen alapja a magyar filmek esetleges háttérbe szorulását vizionáló félelmeknek, másrészt túldimenzionálttá vált az ügy, hiszen csupán egy-két szakmai szereplő szájából hangzottak el kritikák. Meg kell jegyeznem, hogy a láncunk számára a helyi filmek mindig is különösen fontosak voltak és lesznek mind a hét országban, ahol jelen vagyunk. Igyekszünk minél nagyobb teret engedni a bemutatásuknak, sőt, akár megkülönböztetett elbánásban is részesítjük őket a külföldi alkotásokkal szemben. Magyarországon a kiterjedt artmozi-hálózat miatt mindazonáltal egyedi a helyzet, ugyanis sok művészfilmet fel sem kínálnak nekünk, azonban eddig egyetlen filmforgalmazót sem utasítottunk vissza magyar film bemutatását illetően. A bemutatás után pedig a nézők döntenek, addig marad műsoron a film, amíg van iránta érdeklődés. Hozzáteszem: a kritikákat megfogalmazó Kálomista Gábornak is több filmjét játszottuk tavaly.

- Ő vizsgálatot is kezdeményezett a GVH-nál. Mire számítanak e tekintetben?

- A Cinema City mindig is a törvényeknek megfelelően működött, a felvásárláshoz pedig a hatályos jogszabályok értelmében semmilyen harmadik fél vagy felügyelet hozzájárulására nem volt szükség. Természetesen szükség esetén készen állunk az együttműködésre bármilyen hatósággal az esetlegesen felmerülő kérdések kapcsán.

- Pontosan hogyan érinti majd a hazai cégeket és multiplexeket a felvásárlás?

- Az eddigi két különálló szervezetet a szinergiák kihasználásával egy tőkeerős és hatékonyan működő céggé egyesítjük. Azt jelenleg is vizsgáljuk, hogy az átvett Palace-mozik milyen állapotban vannak, ennek függvényében dől el, hogy mekkora beruházásra lesz szükség, hogy az általunk elvárt szintre hozzuk fel őket. A fúziótól függetlenül a régi Cinema City-mozik felújítására a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetünk, az idén a szegedi és a debreceni multiplexünk esik át ráncfelvarráson. Ezek a munkálatok évente eurómilliókat vesznek igénybe.

- Lesznek-e változások a jegyárakban a fúzió nyomán?

- Az átvett mozikban természetesen a többi Cinema Cityben megszokott árakat alkalmazzuk majd. A hálózatunk általános árpolitikája szerint olyan jegyárat és kedvezményeket kell meghatározni, amelyeket rendszeres mozilátogatás mellett is megengedhetnek maguknak a nézők. Ha túl magas szintre lőjük be az árat, akkor csak az igazán nagy durranásokra fizetnek be a nézők, ilyen filmekből pedig évente maximum három-négy készül. Az érem másik oldala, hogy folyamatosan nőnek az üzemeltetési költségek, évről évre magasabb a mindemellett nagy összegeket költünk fejlesztésre, és persze az hatása sem elhanyagolható. Az említett tényezők figyelembevételével azonban mindig nagyon óvatosan járunk el a jegyárak meghatározásánál és egy esetleges emelés jóváhagyásánál.

- Mik a terveik azzal a nyolc hazai Palace-mozival, amelyet nem érintett a mostani tranzakció?

- A jelenlegi megállapodás értelmében nem tartoznak hozzánk ezek a multiplexek, azonban időszakosan bizonyos menedzsmentszolgáltatásokat nyújtunk számukra. Ennek oka egyszerű: az említett mozik vezetősége annak a Palace Cinemas Magyarország Kft.-nek az alkalmazásában állt, amelyet megvásároltunk, vezetők nélkül pedig természetesen nem lehetett hagyni ezeket az létesítményeket. Jelenleg a Palace Mozi Kft. tulajdonosaival a fennmaradt mozik sorsáról egyeztetünk, és bízom benne, hogy hamarosan tisztábban látunk majd. Elképzelhető, hogy amennyiben árusítani fogják őket, akkor egy-két multiplex iránt mi is bejelentkeznénk.

- Milyen évet zárt 2010-ben a Cinema City International?

- Minden téren bővülést tapasztaltunk tavaly, a nézőink száma pedig meghaladta a harmincmilliót, pénzügyi adatokat – tőzsdei cégről lévén szó – a hivatalos közzététel előtt nem árulhatok el a teljes évre vonatkozóan. Az idei évet a felvásárlástól függetlenül is optimistán várjuk, és a jövőben is minden egyes kínálkozó terjeszkedési, felvásárlási lehetőséget tüzetesen megvizsgálunk Európában – azokon a piacokon, amelyeken jelen vagyunk, és azokon is, amelyeken még nem. Folytatjuk az organikus bővülést is, azaz új multiplexek építését a meglévő hálózatunkban, többek közt Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában.

Kritikák érték a hazai mozipiaci koncentrációt

Veszélyezteti a hazai filmek forgalmazását, hogy a Cinema City felvásárolta a Palace Cinemas négy budapesti multiplexét – állította a Magyar Producerek Szövetsége múlt héten megjelentetett közleményében. Kálomista Gábor, a szövetség elnöke a távirati irodának adott nyilatkozatában ezt azzal indokolta, hogy a Cinema City International jellemzően az amerikai top 10 filmeket veszi alapul.

A szövetség a felvásárlás kapcsán a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) is fordult.

A GVH-nál lapunknak megerősítették, hogy január 25-én panasz érkezett hozzájuk ez ügyben, most vizsgálják, hogy az ügylet körülményei indokolják-e versenyfelügyeleti eljárás indítását. Hivatalból egyébként a jogszabályok értelmében nem kellett vizsgálniuk a tranzakciót, többek közt azért, mert a két érintett cég együttes forgalma nem haladta meg a 15 milliárd forintot.

A Cinema City január 20-án jelentette be a Palace WestEnd, Mammut, MOM Park és Campona mozik, valamint 8 cseh és 3 szlovák Palace multiplex akvizícióját. A felvásárlás után a Cinemának 17 mozija van a magyar piacon 152 teremben. A négy új mozi 47 teremmel növelte számukat.

A szövetség a felvásárlás kapcsán a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) is fordult.

A GVH-nál lapunknak megerősítették, hogy január 25-én panasz érkezett hozzájuk ez ügyben, most vizsgálják, hogy az ügylet körülményei indokolják-e versenyfelügyeleti eljárás indítását. Hivatalból egyébként a jogszabályok értelmében nem kellett vizsgálniuk a tranzakciót, többek közt azért, mert a két érintett cég együttes forgalma nem haladta meg a 15 milliárd forintot.

A Cinema City január 20-án jelentette be a Palace WestEnd, Mammut, MOM Park és Campona mozik, valamint 8 cseh és 3 szlovák Palace multiplex akvizícióját. A felvásárlás után a Cinemának 17 mozija van a magyar piacon 152 teremben. A négy új mozi 47 teremmel növelte számukat. -->

Cinema City bővülés mozihálózat mozik terjeszkedés
Kapcsolódó cikkek