Cégvilág

Mikor lehet a legolcsóbban repülőjegyet vásárolni?

A The Wall Street Journal újságírója összegyűjtötte azokat az időzítési tippeket, amelyek segítségével a lehető legolcsóbban vásárolhatjuk meg a repülőjegyeket az online foglalás során.

Az első szabály, hogy a szakértők tapasztalatai szerint a tervezett utazás időpontja előtt nyolc héttel érhetjük el a legkedvezőbb tarifákat. Ezen belül is a legkedvezőbb a hét közepén megejteni a foglalást, de a FareCompare.com netes árösszehasonlító portál szerint az sem mindegy, hogy egy napon belül mikor vásárolunk. Scott McCartney, a The Wall Street Journal munkatársa úgy látja, hogy a legcélszerűbb kedden este kilenc óra magasságában foglalni.

Ennek oka, hogy a légitársaságok egy jól bevált, ciklikus rendszer alapján módosítják a tarifáikat. A legtöbb 15, illetve 25 százalékos árcsökkentést például hétfő este vezetik be a cégek. Az áremeléseket ugyanis csütörtök este szokták átvezetni, majd a hétvégéig figyelik, hogyan reagálnak a versenytársak. Ha a riválisok nem követik a változásokat, akkor hétfőn a cég visszaveheti az előzőleg bevezetetett emeléseket.

Ráadásul – teszi hozzá a szakértő – a hétvégén a jegyárak alakulását az automatikusan működő szoftver irányítja és nem a munkatársak, mint hét közben. Vagyis ha hétvégén sok jegy elkel, akkor a fennmaradó helyek ára automatikusan emelkedik.

Ha a társaság úgy dönt, hogy több jegyet szeretne olcsóbban adni, az árak igazítására legkorábban hétfőn kerülhet sor, amikor az alkalmazottak újra munkába állnak. McCartney szerint ezek a tényezők nagyon sokat számíthatnak, hiszen ugyanazt a repülőjegyet az időzítéstől függően hol 199, hol pedig 499 dollárért vásárolhatjuk meg, akkor is, ha hónapokkal az utazás időpontja előtt foglalunk.

ár árösszehasonlító repülőjegy kedvezmény áremelés foglalás olcsó
Kapcsolódó cikkek