Cégvilág

Mobilcsodák láthatók Barcelonában

Itt a háromdimenziós okostelefon, jönnek az újszerű vezeték nélküli fizetési megoldások

Okostelefonok, táblagépek akár három dimenzióban is, valamint a rájuk építhető újszerű mobilos fizetési szolgáltatások képezik a mobiliparág ma nyíló idei világkonferenciájának (MWC) központi témáit Barcelonában. A katalán fővárosban rendezett eseményre 1300 céget és több mint 50 ezer látogatót várnak, akik először láthatnak szemüveg nélkül használható háromdimenziós okostelefont, amelyet az LG Electronics tervez bemutatni. A dél-koreai cég egy kicsit nagyobb képernyőben, vagyis táblagép formájában is megalkotta ezt a modellt, amelynek a premierjét ugyancsak Barcelonára időzíti.

Az alig egy hónappal korábban Las Vegasban rendezett szórakoztatóelektronikai show-n (CES) nem kevesebb mint százféle táblagépet mutattak be a gyártók, de maradt még kellő újdonság e téren a katalán kiállításra is. Úgy tudjuk, itt debütál a Samsung Galaxy Tab 2-es verziója, kétmagos processzorral, Androiddal. Az éppen stratégiát váltó Nokia felől is olyan hírek érkeznek, hogy megjelenhet az első MeeGo operációs rendszerű táblagépével.

A Nokia stratégiaváltásáról bővebben itt olvashat!

A mobilipar azonban nemcsak az eszközértékesítésből, hanem a szolgáltatásokból is mind nagyobb bevételt akar, ehhez újabb és újabb területeket keres. A tavaly világméretekben 1000 milliárd dollár forgalmat bonyolító szolgáltatói ágazat egyebek mellett az újfajta mobilfizetési megoldásoktól várja bevételének jövőbeni növekedését. Az egyik ilyen vezeték nélküli technológia a Near Field Communication (NFC), amely az eszközök közötti rövid hatótávolságú adatcserét teszi lehetővé. Néhány nagyobb európai városban már tesztelik is az erre épülő elektronikus jegyvásárlást a tömegközlekedési rendszerekben. Franciaországban már az idén tervezik az eTicketing éles bevezetését. Egyes becslések szerint ez évben több mint ötvenmillió NFC-csipes okostelefon készülhet világszerte.

Az alkalmazások használatához mobiltelefonba épített NFC-csipre van szükség. Az NFC-vel ellátott készülékek gyorsan tudnak banki azonosítókat továbbítani, és érintés nélküli bankkártyaként is képesek viselkedni. A technológia mögé nagy nevek sorakoznak. A Financial Times Deutschland tudósítása szerint Edward Kozel, a Deutsche Telekom (DT) műszaki vezérigazgató-helyettese Barcelonában jelenti be az erre épülő szolgáltatás elindítását. A német távközlési mogul meglovagolná a táblagépekben rejlő szolgáltatói lehetőségeket, ennek kapcsán várhatóan azzal rukkol elő, hogy digitális könyváruházat nyit.

Komoly pénzt lát a mobilos pénzkezelési rendszerekben a hálózati eszközöket gyártó Ericsson is, amely erre a profilra Ericsson Money Services néven új üzletágat alapított. Első ilyen irányú fejlesztései Barcelonában mutatkoznak be. A mobilhálózatok ugyanis ezen szolgáltatások révén olyan fejlődő országokba is eljuttathatják a korszerű fizetési megoldásokat, ahol egyébként szűkében vannak a modern banki rendszereknek és intézményeknek.

Szokásához híven az Apple ettől a rendezvénytől is távol marad, de az eseménnyel nagyjából egy időben Barcelonában tartja a fejlesztőknek szóló éves MacWorld Mobile-t, hogy ezen mit mutat be, még titok, de az már nem, hogy dolgozik a cég egy olcsóbb, alig 200 dollárba kerülő mini iPhone-on, amelyet várhatóan az idén dob piacra. 

mobilcsodák Apple infokom mobil Ipod Barcelona vásár
Kapcsolódó cikkek