Cégvilág

Négymilliárdnyi járulékot keres az adóhatóság

Körülbelül 250 ezren vannak azok, akik nem jogosultak egészségügyi ellátásra, mert nincs munkaviszonyuk, nem is egyetemisták vagy nyugdíjasok.

Nekik maguknak kell állni az egészségbiztosítás havi 5 100 forintos számláját. Ez mindenki számára kötelező, aki magyarországi lakóhellyel rendelkezik, akár jár orvoshoz, akár nem. A jogosulatlanoktól az adóhatóság tavaly 16 milliárd forint befizetést várt, de csak 12 milliárdot fizettek be - mondta a Magyar Rádiónak Csete Beáta, az OEP szóvivője.

Egyébként az adóhivatal öt évre visszamenőleg kamatostól behajthatja a járulékot. Kiderült az is, hogy Magyarországon jelenleg 470 ezer embernek rendezetlen a jogviszonya, 2007-ben 1,1 millió volt a számuk. A hatályos szabályok szerint az is kap egészségügyi ellátást vagy gyógyszer támogatást, akinek nincs érvényes biztosítása, de figyelmeztetik őt és a következő hónapban átadják az adatait az egészségbiztosítónak és az adóhatóságnak. A jogviszonyokat az OEP ellenőrzi, a pénzügyekkel az adóhatóság foglalkozik.

APEH egészségügyi járulék Csete Beáta
Kapcsolódó cikkek