Cégvilág

Oroszország mégsem száll ki az elkerülő olajvezetékből

A Boszporuszt és a Dardanellákat elkerülő csővezeték-projekt orosz résztvevői, a Transznyeft, a Rosznyeft és a Gazprom ma bejelentték Rómában, hogy csökkentik a projekt finanszírozását.

Az Itar-TASZSZ szerint a három orosz óriásvállalat a Trans Balkan Pipeline társaság mai, felügyelőbizottsági ülésén jelenti be, hogy csökkenti a finanszírozást.

A tervek szerint a csővezetéket 2011-ben kellett volna beindítani, de az építkezés elkezdését rendre elszalasztották. A vezeték segítségével az orosz olajat rövidebb útvonalon, Burgasz kikötőjének érintésével szállítanák tovább dél-Európába, így megkerülhették volna a Boszporuszt és a Dardanellákat.

Csakhogy a vezeték kiépítésében érintett Bulgária eddig nem koordinálta a projektet és az sem tudott, hogy erre mikor kerülhet sor. Különös tekintettel arra, hogy az új bolgár kormány ellenzi a projekt megvalósítását. Szófia vitatta az olajcsővezeték környezeti biztonságát, és gyakorlatilag leállította a projekt finanszírozását, így az ország 6 millió euróval tartozik a projekt kapcsán, Görögország szintén kiszállt a vezeték építéséből.

Az 1994 óta tervezett, 300 kilométeresnek megálmodott vezetékrendszer a korábbi tervek szerint napi 35-50 millió nyersolaj szállítását biztosíthatta volna a Fekete-tengeren át. A Transznyeft alelnöke egyébként azt állítja, hogy az orosz fél továbbra is kitart a vezeték szükségessége mellett, a vállalat sorsáról ma dönthetnek a részvényesek.

boszporusz Oroszország Transznyeft Rosznyeft dardanellák gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek