Cégvilág

Oroszország profitálhat a líbiai harcokból

Oroszország profitálhatna a Közel-Keleten kialakult feszültségekből - írja a Vedomosztyi című moszkvai lap keddi számában.

Az arab világban kirobbant zavargások felfelé hajtották az olajárakat, ebből Oroszország profitálhatna - hangoztatják a piacot ismerők. Az olajpiacon kialakult helyzet nyugtalanító ugyan, ám a kereslet és kínálat közti egyensúly továbbra is stabil - hangoztatta a Troika Dialog orosz befektetési cég  elemzője. Valerij Nyesztyerov szerint a legújabb áremelkedés spekulációs ügyletekre vezethető vissza.

Ám ha Líbia visszafogná a kitermelést, ezek a félelmek beigazolódhatnának - tette hozzá. Ha pedig az olajszállítások két hónapnál tovább szakadnának meg, az árak átmenetileg 20-40 dollárral növekedhetnének hordónként. A régió instabilitása miatt pedig eltolódhatna a globális olajszállítás súlypontja - véli Jaroslaw Lissowolik, a Deutsche Bank szakértője. Erre megvan az esély, hiszen a nem szűnő tüntetésekre reagálva

A szakértő szerint az olajpiac szereplői viszonylag gyorsan képesek átállni biztonságosabb országokra. Egy ilyen váltás pedig elsősorban Oroszországnak lenne hasznára – vélte a Troika Dialog szakértője a Ria Novosztyi jelentése szerint.

Líbia a Nemzetközi Energia Ügynökség felmérése szerint megközelítőleg 44,3 milliárd hordó olajjal rendelkezik és naponta 1,6 millió barrellt termel ki, aminek 63 százalékát Európába exportálják. A Közel-Kelet termeli ki a globális olajmennyiség legalább harmadát és bár az OPEC a korábbi válságok idején kompenzálta az esetlegesen kieső mennyiségeket, Nyesztyerov szerint kérdéses, hogy ez most is megoldható lesz-e. A líbiai olajkészletek legnagyobb részét, 32 százalékát Olaszország vásárolja fel, Németország 14 százalékkal, Kína és Franciaország 10 százalékkal szerepel a líbiai olajexportőrök között.

Oroszország Líbia olaj nemzetközi energia ügynökség Orosz elemző olajpiac
Kapcsolódó cikkek