Cégvilág

A SPAR nem lesz offshore-lánc és várja a bérkommandót

Csökkenő árbevétel miatt létszámleépítés, a nem várt különadó következtében egy húsüzem felépítésének a törlése jellemzi a SPAR tavalyi és idei évét.

„Ha minden áruházunkat egy-egy offshore cégbe vinnénk, mi is mentesülnénk a különadó alól, de a SPAR nem él ilyen módszerekkel” – jegyezte meg Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kft. igazgatóságának elnöke. Hozzáfűzve: a kiskereskedelemre kivetett 30 milliárd túlnyomó részét, körülbelül 27 milliárdot hat cégre vetették ki, mégpedig úgy, hogy 100 milliárdos nettó árbevétel alatt tizedszázalékokra rúg a különadó, fölötte pedig a nettó árbevétel 2,5 százaléka.

A forgalomból azonban előbb még ki kell fizetni a beszállítókat, másrészt a SPAR hálózatnak sosem volt olyan éve, amikor a forgalomarányos eredmény elérte volna a 2,5 százalékot. Így a hatmilliárdos különadót is az osztrák tulajdonos fizette, viszont emiatt biztos, hogy nem épül meg a tervezett második SPAR húsüzem Magyarországon.

„Tárt karokkal várjuk a kormány bérkommandóját, mert amint láttuk, hogy lesznek dolgozóink, akiknek az adóváltozás miatt csökkenni fog a nettó jövedelme, azonnal kidolgoztuk a kompenzálás lehetőségét” – hangsúlyozta a cégvezető, nem titkolva ugyanakkor, hogy a tavalyi bevételcsökkenés miatt több mint hétszáz fővel csökkenteni kellett a létszámot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

különadó offshore Spar árbevétel bérkommandó kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek