Cégvilág

Agrármaffia szövi be a mezőgazdaságot - Listát készített a kormány

Maffiahálózat szövi be a mezőgazdaságot, amelyeket a háttérből irányítanak, s amelyek felszámolását el kell kezdeni, a hálózatot megbontani.

Ezért a kormány többek között ellenőrizni fogja, hova is kerültek támogatási pénzek, kik vették fel azokat jogosulatlanul, illetve mely cégek jutottak hozzá a hosszú távú földbérletekhez. Többek között erről is szólt dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azon a gazdafórumon, amelyet tegnap tartottak Szolnokon, a megyeházán a megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezésében.

Az államtitkár hangsúlyozta: súlyosbítja a helyzetet, hogy kirabolták az országot, széthordták a nemzeti vagyont, a kasszákat kiürítették. Ez látszik a mezőgazdasági kasszán is. Erre példaként említette: szakosított telepek korszerűsítésére ment el 400 milliárd forint, miközben nincsenek állatok az istállókban - közölte tudósításában a szoljon.hu.

Amikor arra hivatkoznak, hogy állattenyésztés támogatása, akkor jó lenne tisztázni, hogy milyen állattenyésztésről beszélünk. Hiszen mi nem a holland gazdák szakosított telepét akarjuk továbbfejleszteni — mondta az államtitkár, hozzátéve: az elsők között hoztuk létre a nemzetiföldalap-törvényt, ami az új birtokpolitika szolgálatába kell hogy állítsa az állami földek felhasználását.

Már megvan az a lista, amelynek alapján a kormány ki fogja szűrni az agrártámogatásokat jogosulatlanul igénybe vevőket – jelentette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára.

A családi gazdaságok, a kis-, közepes gazdaságok földalapja megerősítéséről van szó, és a fiatal gazdák földhöz juttatásáról. Ehhez kell egy olyan lista, amely pontosan megmutatja a szerződéseket, hogy kinek is adta bérbe a földeket az állam, és milyen feltételekkel.

Dr. Ángyán József hangsúlyozta: tudomásul kell venni azon multicégeknek, amelyek eddig csak a hasznot vitték ki az országból, hogy hozzá kell járulniuk a válság terheihez. Elengedhetetlen, hogy saját érdekeinket érvényesíteni tudjuk az uniós közös rendszerben. Hozzátette: kiszorultunk nemcsak az export-, hanem a saját piacainkról is.

Lefejezték a magyar mezőgazdaságot. Eladták például a cukorgyárainkat, és a külföldi tulaj azért vette meg, mert tudta, hogy majd leépít és piacot vásárol. Így aztán hozzák be nekünk a cukrot, miközben kiváló lehetőségeink vannak a cukorrépa-termesztésre. Ugyanígy eladták a kereskedelmi hálózatot is, az élelmiszeripar egy pillanat alatt eltűnt — mondta az államtitkár, aki szerint a legfontosabb piac a helyi és a hazai, s ezekről ki kell szorítani a külföldi érdekeket.

— Most készül az a rendelet, ami meghatározza, hogy a magyar termékhez legalább 95 százalékban hazai alapanyagot kell felhasználni. Ugyanis ma még ha a gyártás során egy művelet idehaza történik, akkor az a termék már magyarnak számít — hangsúlyozta.

Dr. Ángyán József a tervekről szólva elmondta: a gazdák hitelképességének erősítésére létre szeretnének hozni egy vidékbankrendszert. A termőföldről szólva rámutatott: ma az állami földek 80 százalékát 180 tőkés társaság bérli. Ehelyett az úgynevezett demográfiai földprogramban a működő családi gazdaságokat juttatnák 20-50 évre földbérlethez, akárcsak azon fiatal párokat, akik letelepednek, gyermeket vállalva, földet művelve.

 

állattenyésztés agrárium mezőgazdaság cukorár
Kapcsolódó cikkek