Cégvilág

Az államnak kellene beszállnia a negyedik mobilszolgáltatóba

Az államnak a szabad frekvencia-csomag átadása mellett befektetőként is szerepet kellene vállalnia abban, hogy a magyar piacon a jelenlegi három mellett megjelenjen egy negyedik, akár virtuális mobilszolgáltató - tartalmazza a Capitol Consulting Group (CCG) kedden Budapesten sajtótájékoztatón bemutatott tanulmánya.

Az elemzés szerint a negyedik szolgáltatónak mintegy 160 milliárd forintjába kerülne egy új hálózat kiépítése, míg a licencért mintegy 20 milliárd forintot kellene fizetnie . Ám arra, hogy önállóan jelenjen meg a mobilpiacon egy új szolgáltató, a különadóval terhelt, stagnáló piacon, kevés az esély.

Ugyanakkor az állami vállalatok már meglévő gerinchálózatának és az új technológiák felhasználásával már lenne esély egy magánszereplő bevonásával együtt egy költséghatékony befektetésre. A tanulmány szerint ezt a hálózatot akár egy új, virtuális szolgáltatónak is bérbe lehetne adni, amiből az államnak is jelentős bevétele lenne. A tanulmány arra nem tér ki, hogy az államnak mekkora befektetést kellene végrehajtania az új hálózat felépítéséhez.

állami szerepvállalaás mobilszolgáltató beruházás befektetés infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek