Cégvilág

"Élőhalott" az ITD Hungary, így segíti a HITA a kkv-kat

Belátható időn belül 20 százalék fölé kellene növelni a hazai kis- és középvállalati kör exportrészesedését, ez az egyik legfontosabb célja a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnak (angol nyelvű nevének rövidítés után, HITA).

A többi között erről beszéltek az idén januárban megalakult, már működő, de még nem teljes egészében felállt új hazai kereskedelemfejlesztési és befektetés-ösztönzési ügynökség vezetői mai bemutató tájékoztatójukon. A befektetés-ösztönzés területén pedig azért dolgoznak, hogy minél több, részben nagy munkahelyteremtő, részben nagy hozzáadott értéket előállító beruházás valósuljon meg Magyarországon külföldi működőtőkéből.

Dobos Erzsébet elnök a többi között elmondta, hogy már folyik a munka a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó hivatalnál, annak ellenére, hogy még nem zajlott le teljes egészében a pályáztatás. 155 fővel működik a folyamat lezárta után a hivatal, s ebben benne vannak a regionális hálózatuk hat irodájában foglalkoztatottak is. Hetven-nyolcvan ember egyébként a korábban ugyanezeket a feladatokat ellátó, ám Zrt.ként dolgozó, s a kormányváltás után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium portfoliójába került ITD Hungary-től jött át. Kerekes György alelnök arról beszélt, hogy az idén negyven országban 20 ágazatban 173 exportfejlesztési programot szerveznek, s ennek köszönhetően 3000 céget tudnak segíteni.

A ma hivatalosan bemutatkozott Nemzeti Külgazdasági Hivatalt a kormány október végi döntése hívta életre. Deklaráltan nem az ITD Hungary Zrt. utódszervezete, habár feladatai – a kereskedelemfejlesztés és a befektetés-ösztönzés – ugyanazok lettek, igaz, az HITA csak az állami közfeladatnak minősülő feladatokat vette át.

Az ezekhez kapcsolódó munkakörökben foglalkoztatott – a rendelet szerint legfeljebb 155 – munkatárs átvételére nyílt lehetőség, úgy, hogy az áthívott munkavállalónak saját döntése alapján hozzájárulását kellett adnia kormánytisztviselőként történő tovább foglalkoztatásához. A befektetés-ösztönzés keretében a külföldi befektetők, a kiemelt beruházási projektek (magyarországi) invesztícióival kapcsolatos kormányzati/egyedi döntések kezelése került át a HITA-hoz, beleértve az egyedi kormánydöntéssel odaítélt támogatások kezelését; továbbá a hazai cégek határokon túlra irányuló működőtőke exportját is. A kereskedelemfejlesztési feladatok közé tartozik minden, az áruexport elősegítésével kapcsolatos tevékenység, természetesen a kis- és középvállalati kör külpiaci boldogulásának a segítése információval, rendezvénnyel, tanácsadással egyetemben.

Az HITA költségvetési előirányzatát a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezeten belül a 2011. költségvetési törvény tartalmazza, a működési költségekre, illetve a programfinanszírozási igényekre. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal fejezeti soron van 2,307 milliárd forint előirányzat, illetve a nemzetközi befektetéseket támogató célelőirányzatban 1,8 milliárd, s az azt előkészítő alap is ott van.

Ugyanakkor a beruházás-ösztönzési célelőirányzat a fejlesztési tárcánál maradt – ez pedig nem elhanyagolható, hiszen egy felülről nyitott kasszáról van szó, amelyben 13,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ugyanígy az NFM-nél "ragadt" a kiürített ITD Hungary Zrt., amely felett a tárcához tartozó Magyar Fejlesztési Bank gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Egyébként egy sor más, az exportösztönzésben szerepet játszó állami intézmény tartozik az MFB portfoliójába olyanok mint az Eximbank vagy a Mehib. Kérdés, mi lesz az ITD sorsa nyár után – addig ugyanis mindenképpen fenn kell tartani, már csak azért is, mert bár például szakmai rendezvényeket már nem tartanak, de fel kell számolni, s a folyamatban lévő szerződések sorsát rendezni szükséges, a kinnlevőségeket be kell hajtani, s a számlákat kiegyenlíteni.

Az pedig már döntés kérdése, hogy egyáltalán felszámolják-e, vagy más feladatot kap az MFB csoporton belül. Van ugyanis olyan szakmai vélemény is, mely szerint egyfajta háttérintézményként továbbra is fenn kellene tartani a Zrt.-t, már csak azért is, mert olyan, külgazdasággal is szorosan összefüggő témák kerültek az anya-mimisztériumhoz, mint az orosz vagy a kínai gazdasági kapcsolatok vitele – Fellegi Tamás miniszter ugyanis kormánymegbízottként végzi ezeket a feladatokat. Miután pedig a „csonka" ITD-nél is maradnak szakemberek, – egyes vélemények szerint – kár lenne szélnek ereszteni őket, hiszen nagy tudást és tapasztalatot képviselnek. 

ITD Hungary Nemzeti Külgazdasági Hivatal működőtőke hita Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kkv
Kapcsolódó cikkek