Cégvilág

Fotó két szívdobbanás között

A legújabb sokszeletes szív-CT kimutatja a panaszokat nem okozó rögöket is az érben.

Itthon évente 7,5 ezer ember veszti életét szívinfarktus miatt, az időben történő beavatkozással ez csökkenthető. Az SE legújabb CT-je két szívdobbanás alatt képes lefényképezni a szív működését.

Két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet és a koszorúereket az a Közép-Európában egyedülálló, 256 szeletes CT-készülék, amelyet a kutatóegyetemi program kapcsán kapott a Semmelweis Egyetem (SE) Kardiológiai Központja. Sebességének köszönhetően a szükséges vizsgálatok néhány másodperc alatt elvégezhetők, minimálisra csökkentve azt az időt, amely alatt a páciensnek a berendezésben kell feküdnie. A sok szeletnek köszönhetően kitűnő képminőség érhető el alacsony sugárdózis mellett. A készüléket rutinszerűen használják bizonytalan mellkasi panaszokkal érkező betegeknél a koszorúér-betegség kizárására vagy diagnosztizálására.

Magyarországon 25 ezer ember szenved el szívinfarktust évente, s az összes halálozás fele szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be – mondta a Világgazdaságnak Merkely Béla, a Kardiológiai Központ tanszékvezető professzora. Nálunk a 65 év alatti populációban a szívinfarktus miatti halálozás hatszor magasabb, mint például Franciaországban, annak ellenére, hogy a nyolc éve működő szervezett szívinfarktus-ellátásnak és a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően hétezerrel csökkent az infarktushoz kapcsolódó halálesetek száma az elmúlt 15 évben.

Ám ahhoz, hogy fenntartható legyen ez a fejlődés, fontos, hogy a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamar megkezdődjön, hiszen a szívinfarktushoz kapcsolódó halálozás több mint 50 százaléka az infarktus kialakulása után, az első néhány órában, a kórház előtti szakban jön létre. Ezt előzheti meg a szív koszorúereinek állapotfelmérésére alkalmazható legújabb, az SE Kardiológiai Központjában használt technológia, a szív-CT, amely gyors és alacsony rizikójú eljárás. Egyébként a koszorúér-betegség diagnosztikájának jelenlegi alapvető („gold standard”) módszere az artérián keresztül végzett szívkatéterezés – mondta a profeszszor. Ennek során egy nagyobb verőéren keresztül vezetnek fel műanyag katétert a szívig, és bár ezt ma már igen nagy gyakorlattal végzik, a módszernek minimális kockázata is van. A szívkatéteres vizsgálat alapja a hatékony beavatkozásnak, a jelentősen szűkült vagy elzáródott ér tágításának, ugyanakkor a szűkületet még nem okozó felrakódások, úgynevezett „koszorúérplakkok” ezzel a módszerrel nem mutathatók ki.

Az infarktust egy sérülékeny, úgynevezett „vulnerábilis” plakk megrepedése okozza, amely az érelmeszesedés folyamatának már a korai fázisában megjelenhet, ám gyakran nem okoz panaszt. A sokszeletes szív-CT azonban forradalmasította a kardiológiai képalkotást, hiszen az nemcsak a koszorúér-szűkületet mutatja ki, hanem a háttérben álló, esetleg még panaszokat nem okozó plakkokat is képes ábrázolni. Így lehetőséget ad az időben elkezdett gyógyszeres terápiára vagy a katéteres koszorúér-tágításra.

Versenyképes orvoslás

A Semmelweis Egyetem 2010-ben nyerte el a kutatóegyetem címet, az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra hárommilliárd forint támogatást kapott a következő három évre a TÁMOP keretében, melynek témája a Modern orvostudományi technológiák a Semmelweis Egyetemen.

A program növeli az egyetem versenyképességét a nemzetközi piacon, javítja a kutatási és fejlesztési körülményeket, erősíti a kutatói és vállalati szféra közötti kapcsolatokat.


A program növeli az egyetem versenyképességét a nemzetközi piacon, javítja a kutatási és fejlesztési körülményeket, erősíti a kutatói és vállalati szféra közötti kapcsolatokat. Amikor elpusztul a szívizom A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. Szemben az agyi infarktussal (stroke), amely lehet vértelen és vérzéses, a szívinfarktus vértelen (ischaemiás), vagyis kialakulásakor egy véralvadék hirtelen elzár vagy erősen beszűkít egy artériát a szívben.

Kialakulását, csakúgy, mint az infarktusból való felépülést, befolyásolja az életvitel, a táplálkozási szokások, a testmozgás, a stressz mértéke és kezelésének képessége. -->

koszorúér Semmelweis Egyetem szív-CT Kardiológiai Központ
Kapcsolódó cikkek