Cégvilág

Gyógyszerhamisítók pácban

Bezárul az olcsó testépítés és potencianövelés kapuja, százezer forint lesz a bírság

Életvédelem. Jó időzítéssel szigorította a kormány a szabálysértési rendeletet, amely mától a kiszabható legnagyobb összeggel, 100 ezer forinttal sújtja a hamis vagy a forgalomból kivont, illetve a nálunk nem forgalmazható gyógyszerek terjesztőit. Ezután azok is számíthatnak a büntetésre, akik a személyes szükségletüket meghaladó gyógyszermennyiséggel lépik át a határt, s arról nincs orvosi igazolásuk.
Azért jó az időzítés, mert a múlt hónapban fogadta el az Európai Parlament a gyógyszerhamisításról szóló irányelvet, a hamisítás hatósági üldözéséről pedig a héten tárgyalnak a tagállamok képviselői az európai uniós elnökség rendezvényén – mondta Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Európa-szerte további szigorítások várhatók az egészségre ártalmas feketekereskedelem megfékezése érdekében. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az utóbbi pár évben százezer ember életét követelte a hamis orvosság. Tetemes az anyagi kár is, az unió gyógyszerforgalmának tizede hamis készítmény, ez évente több százmillió eurós adókiesés a büdzséből.

Tavaly például 80 ezer darab Viagraként eladható pirula érkezett Mumbaiból Nagy-Britanniába, a közel 300 ezer font összértékű kék tablettát azonban a vámosok lefülelték. Szintén tavaly Szingapúrban 150 férfi került kórházba, hét kómába esett, négy pedig meghalt a hamis potencianövelő készítmény fogyasztása miatt. Bangladesben 51 kisgyermek vesztette életét a fagyállót tartalmazó, hamis köhögés elleni szirup miatt.

Ugyan hazánkban egyelőre a 550 milliárd forintnyi gyógyszerforgalom 3 százalékára tehető a hamis gyógyszer, Székely Krisztina biztos abban, hogy e téren is „utolérjük a világot”. A fitnesztermekben ugyanis van igény az olcsó, szteroidokat tartalmazó testépítő szerekre, a „kínai” piacokon pedig nem ritka a potenciaserkentő pirula, a már lejárt szavatosságú fájdalom- vagy lázcsillapító tabletta. A legegyszerűbb csatorna az internet, a hamis gyógyszerek 90 százalékát így adják el. Egyelőre nincs ellenőrzés, ezért a HENT azt szeretné, hogy a magyar rendőrség vizsgálja az internetes gyógyszerforgalmazást is.

Uniós Irányelv a biztonságért

Az Európai Parlament irányelve tovább erősíti a gyógyszerek biztonságosságát, hozzájárul a gyógyszerekbe vetett bizalom növeléséhez – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőosztálya. A magyar EU-elnökség célja, hogy az irányelvtervezet jogászi-nyelvészi egyeztetése még a tavasz folyamán véget érjen, és az új jogszabályt az Hivatalos Lapjában ebben a fél évben kihirdessék, lehetővé téve, hogy a végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket a tagállamok mihamarabb megkezdjék.


gyógyszerhamisítás gyógyszerek gyógyszeripar
Kapcsolódó cikkek