Cégvilág

Íme, egy magyar iparág, amely megint növekszik

A 2009-es visszaesés után tavaly ismét növekedni tudott a hazai csomagolóipar, mintegy 16,7 százalékkal, amivel már a válság előtti szintjét is meghaladta az ágazat – közölte a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ).

A papír, a műanyag és a fém esetében az exportált csomagolóanyagok értéke is emelkedett. A KSH nyilvános adatbázisából a szövetség által kigyűjtött adatok tanúsága szerint az öt meghatározó csomagolószer fajta (papír, műanyag, fém, üveg és fa) együttes hazai felhasználása – érték alapon – 2010. január-november hónapokban, az előző év azonos időszakához képest 16,7 százalékos növekedést mutat., ami azt jelenti, hogy a szakterület a 2009. évi 12,2 százalékos visszaesést nemcsak ledolgozta, hanem 2008-hoz képest növekedést is ért el.

A csomagolóipar növekedési üteme meghaladta az ipari termelés 10,5 százalékos 2010. évi bővülését. Emlékeztetésképpen, 2009-ben is kisebb mértékű csökkenés volt az ágazatban (12,2százalék), mint az ipari termelés (17,7 százalék) egészében.

A statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a hazai csomagolószer felhasználás a mért ötből négy anyagfajta esetében növekedett, az a papír, a műanyag és a fém csomagolószerek esetében növekedett, a fánál és az üvegnél csökkent, valamint, hogy az csak az üveg esetében csökkent, a többi anyagfajtánál növekedett.

A magyar csomagolóipar az innováció területén is jól teljesített tavaly: 2010-ben kilenc magyar vállalat vett részt a Csomagolási Világszövetség (WPO) Worldstar elnevezésű versenyén és négy nevezés a nemzetközi szakértőkből felálló zsűri döntése alapján a legmagasabb elismerésben részesült, így 2006 és 2010 között összesen 20 magyar csomagolás nyert Worldstar díjat.


Figyelnek az újrahasznosításra

A hulladékok hasznosítási szempontjából az elmúlt év jelentős eseménye volt az, hogy összefogott nyolc, különböző hulladékfajta kezelését koordináló szervezet és megalapította a Recomplex Egyesülést azzal a szándékkal, hogy az egyszerre többféle hulladék kibocsátásáért felelős gyártó és forgalmazó cégek a jövőben egyablakos ügyintézés keretében teljesíthessék hulladékhasznosítási kötelezettségüket.

A hazai közép- és nagyvállalatok körében ugyanis gyakori, hogy nemcsak egy, hanem több hulladéktípus visszagyűjtésére és hasznosítására is kötelezettek, ami óriási adminisztrációs többletterhet, valamint folyamatos odafigyelést jelent a termékdíj-fizetési vagy a hasznosítási kötelezettségük teljesítése során. 

Az egyesülés nyolc tagszervezete 2010-ben összesen 390,5 ezer tonna – csomagolási, gyógyszer-, növényvédőszer-csomagolás, továbbá elektronikai, akkumulátor, elem, valamint gumi – hulladék gyűjtését szervezte meg. Ez az eredmény biztosította, hogy Magyarország az összes érintett hulladékfajta esetében teljesíteni tudta a rá vonatkozó európai uniós visszagyűjtési és hasznosítási célokat. A lakossági szelektív gyűjtésből származó csomagolási hulladék mennyisége – az egyesülés rendszerén belül – a 2009-es 51,3 ezer tonnát követően tavaly elérte az 52,5 ezret.

KSH csomagolóipar csomagolóanyag csomagolási világszövetség csomagolás termékdíj hulladék
Kapcsolódó cikkek