Cégvilág

Közel hárommilliárdos beruházás indul Mezőkövesden

Tízmillió eurót invesztál a járműiparban érdekelt egyesült államokbeli Modine Manufacturing Company a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesden felépülő üzemébe.

A lemezbetétes kenőolajhűtőket gyártó amerikai-német vegyesvállalat 10 millió eurós beruházással építi fel új gyártócsarnokát, további 230 munkahelyet teremtve a térségben.
 
Az alapkőletételt követően elkezdődik az 5400m2 alapterületű gyártócsarnok építése. A Modine Hungária Kft. az elkövetkezendő öt évben a forgalom megduplázásával számol, és a mezőkövesdi dolgozói létszámot a jelenlegi 370 főről 600 főre kívánja bővíteni. Az új gyártócsarnok felépítése a termékpaletta bővítése miatt vált szükségessé. Az új termékek a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően a kipufogógáz visszahűtését végzik majd Daimler, Deutz és MAN haszonjármű motorokban. Az új gyártócsarnok tervezett átadási ideje 2012. március, a gyártás a technológia telepítését követően várhatóan a nyár végén indulhat.
 
A Modine Hungária Kft. mezőkövesdi beruházása a fiatalok helyben tartásának szempontjából különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a munkahelyteremtés az ország egyik hátrányos helyzetű kistérségében valósul meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium a hazai KKV szektor – elsősorban a lehetséges magyar beszállítói kör – erősödését, a magyar hozzáadott érték és az innováció növekedését reméli a beruházástól. Fontos továbbá, hogy a vállalat minél jobban integrálódjon a magyar gazdaságba, hozzájárulva ezzel az importkiváltáshoz és a pozitív GNI-hoz. 
 
A Modine Hungária Kft. mezőkövesdi beruházása újabb példája a külföldi beruházók Magyarországba vetett bizalmának, valamint a magyar járműipar régióban betöltött kiemelkedő szerepének. Egy hónapon belül ez már a második alapkőletétel, hiszen a Givaudan, a világ első ízesítő- és illatanyaggyártó óriásvállalata szintén hazánkban, a Makó melletti ipari parkban építi fel az európai piacra szánt új ízesítőanyag-termelő egységét, 320 feletti alkalmazott létszámmal.

A cég tíz évvel ezelőtt alapította meg magyarországi leányvállalatát, a 2008-ban átadott Modine Gyöngyöst. Ezúttal pedig Mezőkövesden építenek egy új, 5400 négyzetméteres gyártóegységet.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a cég az emissziós normák szigorodásával a Tier IV és az EURO 6 szabvány követelményeit teljesítő motorok gyártását tervezi az új üzemben.

A termékek a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően a kipufogógáz visszahűtését végzik majd Daimler, Deutz és MAN haszonjármű- motorokban. A társaság magyarországi érdekeltsége a mezőkövesdi beruházással hatszáz ember foglalkoztatásával számol.

kipufogógáz gyártócsarnok Mezőkövesd Modine Manufacturing Company Modine
Kapcsolódó cikkek