Cégvilág

Már Skóciában a fukusimai atomszennyezés

A Sky News forrásai szerint már Glasgow-ban is kimutatták a sérült japán atomreaktorból származó radioaktív szennyezést.

A Sky News skóciai riportere arról számolt be, hogy az egyik Glasgow-ban található mérőállomáson már kimutatták a Japánból érkező, radioaktív jód 131-es izotópot, igaz, csak nagyon alacsony mennyiségben. Az informátorok szerint a helyi egészségvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi a helyzetet, de hivatalos helyről még nem erősítették meg az értesülést.

Már az atomerőmű környezetében a talajban is találtak plutóniumot. A japán hatóságok már korábban riasztást adtak ki minden helyi vízszolgáltatónak, hogy esővizet egyelőre ne dologzzanak fel ivóvízként, ezenkívül a szabadon álló ülepítőtartályokat takarják le. A széljárás ugyanis megfordult a szigetország felett, így a fukusimai atomerőműből származó radioaktív szennyeződést a szárazföld fölé sodorja.

A Der Spiegel által megkérdezett szakértő szerint már jelenleg is atomkatasztrófáról beszélhetünk Fukusimában. Wolfram König, a szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal vezetője szerint a japán kormánynak azonnal ki kellene terjesztenie a kiürített zónát a jelenlegi húsz kilométerről harminc kilométerre. "Előként s kisgyermekekeket és a terhes anyákat kellene evakuálni, mivel a sugárzás az ő esetükben nagyon súlyos problémákat okozhat" mondta a Spiegelnek König.

A jelenlegi információk szerint a Fukusima atomerőmű négy sérült blokkjában összesen 2500 tonna radioaktív fűtőanyag található, urán és plutónium vegyesen. Ezekből összesen 20-szor annyi sugárzó anyag juthat a légkörbe, mint a Csernobili atomkatasztrófa után.

Miközben folytatódnak a mentési munkálatok Fukusimában, a japán állam saját kézbe venné az erőmű üzemeltetőjét, a Tokyo Electric Powert (Tepco). Az energiavállalat jövőjét az elmúlt napokban tapasztalt balesetek igencsak megkérdőjelezték. Az, hogy a japán állam esetlegesen állami kézbe venné a céget, a Reuters tudósított a kabinethez közel álló forrásokra hivatkozva.

Ennek részleteit azonban nem közölték. A Reuters megkeresésére a kabinet szóvivője cáfolta az értesülést, szerinte egyelőre nincs tervben a Tepco államosítása. A szóvivő szerint most az elsődleges cél, hogy elkerüljék a nukleáris katasztrófát, amely tovább ronthat az ország állapotán.

 

Fukusima izotóp atomerőmű Skócia jód
Kapcsolódó cikkek